Русия: България да пресече проявите на вандализъм над паметници на Съветската армия
Русия: България да пресече проявите на вандализъм над паметници на Съветската армия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Русия призовава властите на България "решително да пресекат проявите на вандализъм и гаврене с паметта на съветските воини, паднали за освобождението на България и Европа от фашизма". Това се казва в изявление на руското външно министерство по повод на опита за оскверняване на паметника на Съветската армия в центъра на София в нощта на 7 септември, предаде ИТАР-ТАСС.

"Нищо, освен възмущение не може да предизвика поредният опит на представители на крайнодесните кръгове в България да осквернят паметника на Съветската армия. Особено цинично е, че тази проява на вандализъм е била запланувана в навечерието на 9 септември - 70-годишнината от освобождаването на България от фашизма. Благодарение на своевременните и високопрофесионални действия на българските правоохранителни органи тази поредна враждебна постъпка на десните радикали бе успешно пресечена ", отбелязва руското дипломатическо ведомство.

"Налага се с огорчение да констатираме, че определени сили в България не се отказват от усилията си всячески да преиначат ролята на Русия в историята на България, твърдейки, че османското иго е било заменено от "съветска окупация", и да представят в негативна светлина многовековната руско-българска дружба и нашата помощ и подкрепа за българския народ", се казва още в изявлението.

"Убедени сме, че намеренията да се изопачи историята до неузнаваемост никога нямат да срещнат съчувствие и разбиране сред широките слоеве на братския български народ, който е свързан с Русия с духовно родство, дружба, сътрудничество и взаимопомощ в продължение на столетия", подчертава руското външно министерство.

Източник: БТА