Събориха 13 незаконни постройки в наводнен квартал на Бургас
Събориха 13 незаконни постройки в наводнен квартал на Бургас / netinfo
Събориха 13 незаконни постройки в наводнен квартал на Бургас
74695
Събориха 13 незаконни постройки в наводнен квартал на Бургас
  • Събориха 13 незаконни постройки в наводнен квартал на Бургас

В силно наводнения квартал „Победа" са съборени 13 незаконни постройки, вдигнати през последните седмици. Причината е, че заради обилните дъждове през последните дни в периферията на квартала се е образувало значително по размер сметище. В районна има заблатяване и наводнени помещения, до които няма достъп за почистване и дезинфекция. Предписанието от Регионалната здравна инспекция доведе до премахването на бараките, за да бъде избегнато плъзването на зарази. В този район е спряно и електрозахранването, което също е било незаконно.

Днес е ден на траур в Община Бургас. Повод за скръбта в морския град са трите жертви, загинали в потопа през нощта на 6 септември. Тогава в Бургаско се изля дъжд средно 176 литра на квадратен метър

Бургаският, българският и европейският флаг пред Общината и останалите официални административни сгради са спуснати наполовина в памет на Камелия Желязкова, Недялка Русева и Исуф Илязов, които намериха смъртта си в придошлите от високо води. Отменени са всички концерти и забавни мероприятия, отложени са стартове на предизборни кампании в Бургас.

Днес е траурен ден и за Община Приморско. Към този момент в общината няма бедстващи хора, няма и села без ток и вода. Пътищата са отворени, с изключение на отсечката Веселие-Ясна поляна, заради разрушения мост между тях.

Камиони, кранове и друга тежка техника работят в рибарското селище Ченгене скеле по разчистването на едрите отпадъци и разрушената инфраструктура и изваждането на потопените в каналите лодки. На рибарите ще бъдат доставени строителни материали - чакъл, отсевки и фрезован асфалт от ремонтите в града. С тях може да се оформят подходи към отделните сгради, защото движението в селището все още е крайно затруднено.

Обявеното частично бедствено положение на територията на Ченгене скеле, квартал „Победа" и селата Маринка и Извор, все още не е отменено. Там се изготвят подробни описи на нанесените щети, подкрепени със снимков материал, за да бъде внесено аргументирано искане за финансова помощ до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Общински служители, съвместно със социалните служби, ще посетят на адрес пострадалите бургаски семейства, за да ги консултират имат ли право и на каква помощ. Те ще им помогнат също за подготовката на необходимите документи. Кметът Димитър Николов ще предложи на общинския съвет да гласува финансово подпомагане на семействата на двете жени от Бургас, загинали в потопа.

Българският червен кръст обяви кампания за набиране на храни готови за консумация, без да е необходимо съхранението им в специализирани места като хладилници и други съоръжения. Хигиенни материали, минерална вода, нови одеяла, нови дрехи и обувки също ще влязат в употреба на пострадалите в Приморско.