ФСГ залага на квалификацията на учителите в чужди образователни институции
ФСГ залага на квалификацията на учителите в чужди образователни институции / netinfo

Във Финансово-стопанска гимназия ”Васил Левски” посрещат учебната година с нов образователен проект за повишаване квалификацията на учителите. „Педагогическа квалификация за качество и устойчивост” се нарича най-новият проект на училището, който се осъществява по новата Програма на Европейския съюз за образование, обучение, младеж и спорт “Еразъм+”. В конкуренция с 200 училища от цялата страна учителите от Добрич получиха за своя проект оценка 99,5 точки /от възможни 100/ и ще получат финансова подкрепа от 14 280 евро за участие на петима преподаватели по немски, английски език и чужд език по професията в квалификационни курсове в Германия, Австрия и Обединеното кралство. Курсовете ще се проведат във водещи образователни институции в Европа като Култур Контакт, Австрия, Гьоте институт, Институт за международна комуникация Дюселфорф и Британския съвет.

Учителите от гимназията ще използват и други форми за повишаване на квалификацията си в чужбина. През септември две преподавателки от училището ще бъдат на обучение в Брюксел на тема „Интерактивна класна стая”. Проявата е част от т.н. „Есенни учебни лаборатории”, организирани от  Европейската училищна мрежа. През октомври друга учителка ще участва в контактен семинар по дейност еТwinning, който ще се проведе на гръцкия остров Корфу.

Учителите от училището ще се включат и в образователни събития на Центъра за развитие на човешките ресурси, София, който е Националната агенция за България по администриране на Програма “Еразъм+”. Първата проява от тази поредица ще бъде участието им в Третата национална конференция за насърчаване на четенето в Копривщица от 7 до 10 септември. На нея педагозите ще представят свои презентации за добри практики в поощряване на четенето.