Обстановката в Първомайско се нормализира, след като язовир Добри дол преля
Обстановката в Първомайско се нормализира, след като язовир Добри дол преля / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нормализира се обстановката в община Първомай, след като язовирът до село Добри дол преля и наводни къщи и дворове в петък. Четири села в общината пострадаха от стихията, но слава Богу, нямаме загинали хора, съобщи за Дарик кметът на Първомай Ангел Папазов.

Комисия от общински съветници и експерти е обиколила пострадалите и е оценила щетите, които възлизат около 1,5 млн. лв. Пораженията са най-вече върху общинската инфраструктура. Работници от ОП „Чистота" помагат на възрастни хора да си почистят домовете от калта, за да могат да живеят в тях, допълни кметът на Първомай.

Въпреки петте наводнения, които сполетяха Карлово и общината от април до сега, не сме получили нито лев от държавата. Щетите до момента, които възлизат на милиони левове, поправяме с пари от бюджета. Това съобщи зам.-кметът на Карлово Данка Зидарова-Люртова.

Само за поправка на подпорни стени, улична мрежа и неотложни ремонти на обществени сгради, сме дали над 130 000 лв. от общинския бюджет, допълни зам.-кметът на Карлово.

Община „Родопи" е втората община след Варна, която получи най-голямо финансиране за отстраняването на щетите от наводненията. За възстановяване на пътя за с. Храбрино и на моста на Първенец получихме общо 1,5 млн. лв. Подали сме нови апликационни форми за останалите пострадали обекти, очакваме още допълнителни средства, съобщи кметът на Родопи Пламен Спасов.

Други новини от Пловдив