Обстановката в страната започва да се нормализира след поройните дъждове
Обстановката в страната започва да се нормализира след поройните дъждове / снимка: DarikNews.bg, архив, Дарик Хасково

Обстановката в страната бавно започва да се нормализира, след като пороите през вчерашния ден взеха три жертви, а половин България бе под вода. В редица общини в страната бе обявено бедствено положение, като в част от тях продължава да бъде в сила. Материалните щети тепърва ще се изчисляват. Понеделник е ден на траур в община Бургас.

Две жени и един мъж се удавиха в потопа в Бургаско. Недялка Русева на 69 години и 21-годишната Камелия Желязкова шофирали по пътя Созопол-Бургас. На разклона за хижа „Странджа" в парк Росенец ги ударила голяма приливна вълна, идваща от високо и отнесла техните автомобили в гората. От колата на Камелия се спасили двама нейни спътници. Овчар на 27 години пък загина край най-пострадалото село Ново Паничарево. Той бивакувал в стар микробус в землището и не успял да се спаси от водата. В понеделник е обявен ден на траур в Бургас в памет на трите жертви на водната стихия. Всички спортни мероприятия вчера и днес започват с минута мълчания в памет на двете жени и 27-годишния мъж, пометени от потопа, съобщи още вчера Дарик.

Положението в Бургаско обаче постепенно се нормализира, след като, за радост на хората от областта, през нощта не валя. Всички се притесняваха, че при нови порои ще последва пореден потоп. В района на рибарското селище Ченгене скеле бяха потопени повече от 50 лодки, 150 рибарски хижи са в трагично състояние, предава Нова телевизия.

Реките в региона обаче вече са се отдръпнали, всички пътища са проходими и Бургас бавно се възстановява. Според властите причините за наводненията са падналите 176 литра дъжд на квадратен метър. Местните хора обаче се съмняват, че става въпрос за скъсани и прелели язовири.

В община Приморско също беше обявено бедствено положение, след като водата заля пътя към село Ясна поляна. Но следобяда то бе отменено. В село Ново Паничарево има залети къщи, обитателите им бяха евакуирани.

Ситуацията в област Стара Загора след проливните дъждове постепенно се нормализира, стана ясно след заседание на Кризисния щаб към областния управител. Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища на територията на областта са отворени и проходими.

Без вода са 10 села, екипи на ВиК работят по отстраняване на авариите, промивки и дезинфекция на мрежата. От РЗИ посочиха, че след възстановяване на водоподаването водата не трябва да се използва за питейни нужди до излизане на резултатите от микробиологичните анализи, които ще бъдат извършени от инспекцията. В тези населени места ще бъде осигурена питейна вода от водоноски на Втора Тунджанска механизирана бригада. От РЗИ предстои да бъдат издадени предписания на общопрактикуващите лекари да следят заболеваемостта от чревни инфекции и при съмнения или данни за такива незабавно да информират инспекцията.

Ток все още няма в село Априлово. Повредени са 2 трафопоста в Гълъбово и още 3 около града.

Остава обявеното бедствено положение в община Гълъбово, община Опан и в 5 села в община Раднево.

В Хасковска област също постепенно започва да се нормализира ситуацията, като критична остава обстановката край димитровградското село Злато поле, където р. Мартинка е преляла, съобщи кметът на Димитровград Иво Димов. Той посочи, че се обмисля вариант да се пробие дигата на р. Марица, за да се оттече водата. По думите му иначе има опасност да бъдат залети къщи в селото.

След поройните дъждове, които засегнаха сериозно димитровградското село Странско, и в този регион ситуацията започва да се нормализира. Разрушенията от водната стихия обаче са видими навсякъде. Вчера водата заля над 30 къщи в селото. Пострадалите жители бяха настанени снощи в сградата на детската градина. Бяха им осигурени походни легла, завивки, храна и вода, отбеляза той.

Информацията бе, че се е скъсала язовирна стена. Днес кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че причината за скъсването на язовирната стена край село Странско е огромна приливна вълна, която се е образувала от скъсани диги на два водоема в Община Стара Загора и се е вляла във водите на странския язовир. Четири язовира в района бяха в критично положение вчера и нивото им бе следено цяла нощ. Имаше опасност отново да се скъсат язовирни стени, както в Странско. Сега обаче водата прелива вече само през преливниците. Въпреки това постовете остават при водните съоръжения.

В самото Странско няма разрушени къщи, освен две селскостопански постройки. Никъде обаче няма хора в опасност. До час ще създадем организация по почистването на селото и къщите, за да могат хората по-бързо да се приберат по домовете си, каза още димитровградският градоначалник.

Дъждът спря вчера и тази нощ не е имало обилни валежи. Кметът добави пред Дарик, че по обяд бедственото положение в общината най-вероятно ще бъде отменено.

Междувременно от Областния кризисен щаб информираха, че ситуацията и в другите две общини - Харманли и Симеоновград, се нормализира, но бедственото положение там и в Димитровград ще бъде отменено утре, заради нуждата от технологично време за справяне с щетите в засегнатите райони. От Метеорологичната обсерватория в Хасково пък съобщиха, че днес не се очакват никакви валежи в Хасковско, макар че на места ще има разкъсана облачност.

Над 1000 души бяха евакуирани в Хасковска област вчера.

Река Бисерска вече е спаднала с три метра. Има няколко все още затворени пътни отсечки в региона, като стария път между Любимец и Свиленград. Вчера в село Бисер беше извършена превантивна евакуация.

Тежка остава ситуацията в Берковица, където пороите наводниха къщи и оставиха хора без подслон.

Нивото на река Марица започна да се покачва. Тази нощ се е повишило с 50 см, но остават 1,7 м до критичния му максимум.