Столтенберг: Ситуацията по границите на НАТО става все по-сложна
Столтенберг: Ситуацията по границите на НАТО става все по-сложна / снимка: БГНЕС

Ситуацията по границите на НАТО става все по-сложна, отличавайки се с високо равнище на неопределеност, заяви днес следващият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ще смени Андерс Фог Расмусен на поста на 1 октомври, предаде ИТАР-ТАСС. Бившият премиер на Норвегия направи изявлението си пред Норвежкото телеграфно бюро (НТБ).

"Растящата неопределеност по света все повече се приближава към нас. На изток наблюдаваме агресивната политика на Русия спрямо Украйна, на юг са Ирак и Сирия", заяви Йенс Столтенберг, който участва в срещата на върха на Алианса и се очаква да се срещне тази вечер с президента на САЩ Барак Обама.

"Всичко това ни напомня, че Алиансът трябва да е силен и способен да отговори на стоящите пред него предизвикателства. По време на сегашната среща на високо равнище трябва да решим как можем да увеличим способността на НАТО да защити своите членове от всеки, който се опита да посегне на техния суверенитет и независимост. Това е главната задача на Алианса в продължение вече на много десетилетия", подчерта Столтенберг. Той добави, че в момента не участва в процеса на вземане на решения нито като представител на Норвегия, нито като представител на НАТО, но срещата му дава възможност да укрепва личните си връзки с лидерите на страните членки на НАТО.

"Това са хора и страни, с които имам удоволствието да работя не за първа година", подчерта бившият премиер на Норвегия. "Те са тук, за да създадат политическа платформа, която аз с увереност ще отстоявам в бъдеще. За мен днешната среща е много важна, тъй като именно тук се вземат решенията, които ми предстои да изпълнявам. Страните членки имат различни очаквания, различни възгледи за съществуващите заплахи и предизвикателства. За мен е много важно да видя НАТО в цялост, всичките 28 страни", подчерта Йенс Столтенберг.

Някои аналитици смятат, че след встъпването си в длъжност новият генерален секретар може да се опита да подобри отношенията с Русия, посочва ИТАР-ТАСС. Самият той отказва да коментира бъдещите си планове, напомняйки, че за момента Расмусен заема поста генерален секретар на НАТО.

Източник: БТА