64 хиляди първолаци в училищe
64 хиляди първолаци в училищe / Пресцентър Община Казанлък



Около 64 хиляди са първокласниците в България тази година и са повече от тези през миналата, когато са били 63 596 . Няма да има училище на територията на страната, в което да не започне учебната година, но ще има такива, в които ремонтите ще продължат и след старта й, съобщи в Казанлък заместник-министърът Ваня Кастрева.


Заедно с просветния министър в служебния кабинет доц. Румяна Коларова участваха в национално съвещание с началниците на Регионалните инспекторати по образованието. Обсъждани са резултатите от приключилата учебна година, обективните критерии за оценка на знанията на учениците и оттам на качеството на учебния процес , както и актуални проблеми преди началото на новатаучебна година.


Ако образованието не е записано като приоритет в Общинските планове за развитие, то няма как да се получат средства по програми за модернизация на учебни сгради, детски градини и просветни бази, каза министър Коларова. Това е бил и един от сериозните проблеми в някои общини, „които не се виждат от София", но за които министърката е научила в хода на националното съвещание.
МОНМ не може да си затвори очите и за друг проблем -Корпоративна търговска банка и парите на училищата, които са там, каза още министър Коларова. Сериозен бил проблемът в община Сливен, където парите на всичките 34 училища са там и на практика те са с блокирани средства за ремонти, което се отразява на работата в училище.


В Казанлък министърът на образованието и науката се срещна с кмета на общината Галина Стоянова и проведе работна среща с директорите на училища.
Министър Коларова прояви засилен интерес към състоянието на професионалните гимназии на територията на община Казанлък, като сподели и идеята за създаване на политехническа гимназия в града.
По време на работната среща е коментиран и въпросът за средищните училища и възможността им от 2015 г. да работят по програма „Успех", както и въвеждането на целодневно обучение за петокласниците.
Просветният министър даде висока оценка на диалога в община Казанлък между местната власт и образователните институции.