В. „Вашингтон пост е с нов генерален директор
В. „Вашингтон пост е с нов генерален директор / снимка: sxc.hu

Фред Райън, един от основателите са сп. "Политико", е новият генерален и информационен директор на влиятелния вашингтонски всекидневник "Вашингтон пост", предаде Франс прес.

Това е първата ключова промяна, решена от новия собственик на изданието Джеф Безос, основателя на сайта за електронна търговия Амазон. Безос купи в. "Вашингтон пост" през 2013 г.

На поста Райън заменя Катрин Уеймът, която беше начело на изданието 7 години. Предаването на властта ще стане на 1 октомври. Така се слага край на цяла ера на семейно управление на вестника. Дядото на Катрин Уеймът - Юджийн Мейър купи
вестника през 1933 г. Изданието е създадено преди 136 години и в продължение на 80 години беше под контрола на клана Мейър-Греъм. Последната наследничка на клана, Катрин Уеймът ще запази във вестника длъжността на съветник до края на годината.

59-годишният Райън увери, че ще продължи да спазва независимостта на редакционната колегия на вестника и обеща стратегия за растеж и нови инвестиции с цел увеличаване на читателите.

Райън стана съосновател на сп. "Политико" през 2007 г. За кратко време това издание се превърна в авторитетно заради начина на отразяване на американската политика и заради иновативния начин на използване на интернет и социалните мрежи. Иначе Райън беше едва тридесетгодишен, когато стана главен секретар на Белия дом по време на администрацията на Роналд Рейгън.

Източник: БТА