Щонов: НЕК може да стигне до несъстоятелност
Щонов: НЕК може да стигне до несъстоятелност / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Вътрешното потребление се очаква да намалее в следващите години, се посочва в презентация на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов за състоянието на енергийния отрасъл. Тя е била представена на първото заседание на Енергийния борд и по-късно бе качена на страницата на министерството.

Основни фактори, които определят търсенето на електрическа енергия, са растежът на БВП, който се очаква да стигне 2,9 процента през 2019 г., в най-добрия случай; енергийната ефективност, която се подобрява с 3,7 на сто през последните години, а в бъдеще се очаква подобрението да се ускори значително благодарение на европейските програми, както и цената на електроенергията, която ще се увеличава, се посочва в представените от министъра актуални данни. Икономиката ще продължи да се насочва към по-малко енергоемки сектрори, а поскъпването на ел. енергията ще намали използването й за отопление в бита, се посочва в презентацията.

Според министър Васил Щонов износът на ел. енергия има потенциал, но само на пазарно ориентирани цени. Очаква се период на свръхкапацитет в българската енергийна система, е записано още в данните на сайта на МИЕ.

Регулираният пазар губи 360 млн. лв. през първото полугодие на 2014 г,, а загубата се очаква да надхвърли 900 млн. лв. през следващите 12 месеца до юни 2015 г., се посочва в данните, представени от министър Щонов. Финансовата позиция на НЕК се влошава, се констатира още в анализа. Изкупната цена на енергията на НЕК се увеличава заедно със свиването на регулирания пазар, но приходите не могат да компенсират разходите на компанията, тъй като вземанията й са по-скоро счетоводни, отколкото реално възможни вземания, показват данните. Допълнителни разходи (като делото за Белене или по-големи загуби) може да доведат дружеството до несъстоятелност, се посочва в представените от министъра данни.

Като възможни решения Щонов предлага подобрение на модела на ценообразуване, по-голяма експертност на ДЕКВР, равнопоставено третиране на страните и плавно увеличение на цената на Обществения доставчик. Министърът предлага Енергийният борд, чието първо заседание бе днес, да има редовни заседания като следващото да е през седмицата на 15 септември.

Според Щонов бордът трябва да събере данни от електро-централите и ЕРП-тата, както и от ВЕИ производителите и да се направи сравнителен анализ на състоянието им.