Готвят протест срещу  добива на шистов и въглищен газ в България
Готвят протест срещу добива на шистов и въглищен газ в България / Дарик Добрич

Протест срещу проучвания и добив на шистов и въглищен газ в България се организира във Фейсбук. Той ще се проведе в неделя в няколко български града. Причина за недоволството е решението на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова за съгласуване на проекта на американската  компания „Парк Плейс Енерджи“  за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на блок „1-11 Вранино”. С документа се съгласува работен проект за тази година и цялостен проект за периода 2014 -2019 година. В решението се уточнява, че блок „1-11 Вранино” е с размер 397.42 кв. км. и попада на територията на общини Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла в Добричка област. Посочва се още, че  няма вероятност проектът да окаже значително отрицателно въздействие в защитените зони  „Езеро Дуранкулак”, „Калиакра”, „Крайморска Добруджа” и „Било”.

Организаторите на протеста обаче твърдят, че в блок Вранино ще се използва изключително опасен метод – въглищно възпламеняване /въглищна газификация/ . 
Въглищното възпламеняване, известно като "адът на земята", е изключително опасен метод за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве, посочват природозащитниците в социалната мрежа. Отбелязва се, че срокът за обжалване на решението изтича на 10-ти септември.
"Златна Добруджа е заплашена от унищожение! Най-красивата част на Добруджа - Шабла, Каварна и Балчик, е застрашена от подземно изгаряне на въглищни пластове, намиращи се под водоносния хоризонт”, посочват още организаторите на протеста, според които методът нанася поражения сравними единствено със щетите при използване на хидравличен удар за добив на шистов газ.

В  неделя -7 септември екопротест ще има във Варна - от 19.00 часа пред сградата на Общината, в София – от 18 часа пред Министерството на околната среда и водите, в  Благоевград – от 18 часа на площад „Георги Измирлиев /Македончето/”, в Пазарджик – от 18 ч. пред Часовника и в Бургас - от 18.00 часа пред Областна управа.
Във Варна се организира още един протест срещу разрешението да се проучва в блок Вранино. Той ще се проведе в събота от 16.00 часа пред Катедралата.  Организаторите посочват, че са гражданско обединение, създадено за запазването на Златна Добруджа, такава каквато винаги е била -  Житницата на България!

Междувременно в писмо до медиите добричлийката Синтия Недялкова предупреждава, че методът може да отрови водата на Добруджа, тъй като въглищните находища се намират под водоносния хоризонт. „В България няма да се добива шистов газ и газ от въглища, защото ние сме все още тук! Освен това, има мораториум, който забранява и двата добива, включително и проучванията, тъй като методът е един и същ”, пише още Недялкова.