Четири нови социални центъра ще приютят 56 деца и младежи с увреждания
Четири нови социални центъра ще приютят 56 деца и младежи с увреждания / Дарик Добрич

Приключи проектът на Община Добрич „Изграждане на четири броя Центрове за настаняване от семеен тип в град Добрич”. Той е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”. Общата му стойност е 2 866 713 лв., като съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 2 436 706, а от държавния бюджет – 430 хил.лева.

На официалното откриване на центровете днес присъстваха кметът Детелина Николова, Антонина Дончева – представител на Североизточния район за планиране и на управителния орган на оперативната програма, членове на кметския екип, зам.-областният управител Исмет Абил, представители на НПО, държавни служби, на фирмите-изпълнители, деца от действащите общински центрове за настаняване. Присъстващите бяха поздравени от ученици от СОУ”Димитър Талев” – училище с дългогодишна практика в работата с деца със специални образователни потребности.

Създаването на четирите центъра, в които ще живеят 56 деца, е продължение на политиката на общината за предоставяне на все повече и по-качествени социални услуги и надгражда постигнатото до момента, подчертават от кметството.

По проекта са изградени четири едноетажни сгради в кв.”Балик”-Йовково, всяка с капацитет 14 деца над 3-годишна възраст и младежи с увреждания. Благоустроени са прилежащите дворни пространства. Центровете ще предоставят на нуждаещите се домашна атмосфера и условия за живот, близки до семейните. В къщичките са обособени лични помещения, стаи за ежедневни дейности и за общи занимания. Има модерна кухня, санитарни възли и перално помещение. Общината е извършила със собствени средства довеждащата инфраструктура като строително-монтажни дейности – канализация, водопровод, осветление и път, които са включени в капиталовата й програма.

56-те обитатели на четирите ЦНСТ ще бъдат обгрижвани от 44 социални работници. В новите социални заведения ще бъдат приети деца от дома в Крушари и деца над 3-годишна възраст от Дома за медикосоциални грижи в Добрич. Очаква се домовете да заработят през октомври.

625 са децата и младежите с увреждания от област Добрич, от които 130 в град Добрич, които се нуждаят от резидентен тип услуги.