Паркирането в цяла София може да стане платено
Паркирането в цяла София може да стане платено / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След двугодишни атаки на наредбата за паркиране на София, общинските съветници пуснаха за обсъждане нов вариант на документа, който да поправи атакуваните текстове. С него обаче се въвеждат още по-спорни правила. Ако бъдат приети в този си вид, предложенията създават възможността паркирането по всички улици, булеварди, площади и тротоари в града да стане платено, пише „Сега".

За целта Столичната община предлага въвеждането на трета платена зона - "жълта". И в досегашния текст на наредбата има възможност да се въвежда жълта зона, но тя не е платена, а е "зона с режим на контролирано безплатно паркиране на коли с цел подобряване на организацията и контрола по паркирането", пише сега в наредбата. В новата наредба вече е записано, че зоната ще е платена в определени случаи. Тя ще се въвежда при проблеми с паркирането и с организацията на движението, при голям брой нарушения на Закона за движение по пътищата или по предложение на районната администрация, общински съветници, граждани и други нестопански субекти, предвижда новият текст на нормативния документ. Не е ясно за какъв срок и срещу каква сума ще може да се ползва новата зона.

Подобни идеи вече имаше от страна на граждани, когато през пролетта районните администрации правиха допитване за проблемите с паркирането. Хора искаха контролирани зони в "Младост", "Лозенец", около много пазари, болници и молове. Тогава обаче не се споменаваше платен достъп.

Работното време и цените за престой в съществуващите до момента зони не се променят с новата наредба. Синята зона е с работно време от 8 до 19 ч. в работни дни и в събота от 8 до 14 ч. като един час престой си остава 2 лв. с максимален престой до 2 часа. Зелената зона е със същото работно време, но в събота тя няма да работи, а един час престой остава 1 лв. с максимален престой до 4 часа. Обхватът на по-скъпата зона е същият, но се предвижда около стадион "Васил Левски" да се въведе зелена.