Задържаха 46 кг хероин на „Капитан Андреево
Задържаха 46 кг хероин на „Капитан Андреево / снимка: DarikNews.bg, архив

При специализирана операция е пресечен международен канал за трафик на наркотици и са задържани 46 кг хероин, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 24 август на ГКПП "Капитан Андреево" лек автомобил "Мерцедес" с белгийски регистрационен номер и водач турски гражданин, живеещ в Белгия, е избран за проверка за акцизни стоки от служители на РДГП Елхово.

При щателната митническа проверка, извършена от служители на Митница Свиленград, обаче в задната седалка на автомобила и в специално пригоден тайник под пода на автомобила са открити 65 пакета, увити в кафяво тиксо. Пакетите съдържат бежово прахообразно вещество с тегло 33,501 кг, което при извършения полеви наркотест реагира положително на хероин.

Случаят е поет от служители на ДАНС. Образувано е досъдебно производство за разкриване и неутрализиране на транснационален канал за трафик на хероин. При последвалите действия е установено, че задържаният хероин е трябвало да бъде транспортиран до Холандия. Установен е организаторът на канала - турски гражданин, постоянно пребиваващ в Белгия.

Задържаният хероин е на стойност над 5,7 млн. лв. по цени на съдопроизводството.