Програмата за празника на Пловдив
Програмата за празника на Пловдив / снимка: Дарик радио Пловдив, архив

С богата програма Пловдив чества тази събота 129-та годишнина от Съединението на България и отбелязва празника на града.

6-ти септември започва с традиционния  Международен мемориален маратон   „Съединение“, който тръгва от 9.30 часа от площада на града Съединение и приключва на  пловдивския площад „Съединение“ с награждаване на победителите в 12.00 часа

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи в 10.00 часа тържествен молебен в катедралния храм  „Света Богородица”. По-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и паметната плоча на майор Рачо Николов до Римския стадион.

От 12.30 часа на площад „Стефан Стамболов“ започва концерт на  „Биг Бенд Пловдив”.

Следобед на площад „Централен“ при стълбите на Военния клуб ще свири Духов оркестър- Пловдив. На същия площад ще има и концерт на  Фолклорен ансамбъл „Тракия”, след което от 19.00 часа е възстановкта  на събитията от 6 септември 1885 година,представенаот  комитет „Родолюбие”.

В музея на Съединението, непосредствено преди кулминацията на празника,  ще бъде открита изложбата „Светът на Яворов”, която е посветено на 100-годишнината от смъртта на поета.

 

Тържествената заря-проверка заповча от 20.30 часа на площад ”Съединение”.