ЕС поиска по-строги санкции за Русия до седмица
ЕС поиска по-строги санкции за Русия до седмица / снимка: БГНЕС, архив

Срещата на върха на Европейския съюз поиска от Европейската комисия "в рамките на една седмица да представи конкретни предложения за засилване на санкциите срещу Руската федерация", заяви на пресконференция председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Срещата на върха на ЕС отбеляза ескалацията на ситуацията в Украйна през последните дни, за което ни информира президентът /на Украйна Петро/ Порошенко. Европейският съвет е много обезпокоен от притока на оръжия и бойци, както и от присъствието на руски военни на украинска земя. Срещата на ЕС поиска от ЕК в рамките на една седмица да представи предложения за утежняване на санкциите срещу Руската федерация", заяви Ромпой.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз не разглежда възможността за военни доставки за Украйна. "Този въпрос не се разглежда на нивото на ЕС", коментира Меркел след края на срещата.

По-рано дипломатически източници поясниха, че каквито и да е доставки с военен характер могат да се извършват само от отделни страни и нямат отношение към ЕС като организация.

Същевременно френският президент Франсоа Оланд заяви, че "доставки на оръжие за Украйна биха били безполезни и биха способствали за разрастване на конфликта".

"Именно този сигнал изпращаме към Русия - тя трябва да прекрати доставките на оръжие в Украйна и да помогне за решаването на конфликта", подчерта той. Той посочи още, че президентът на Украйна Петро Порошенко не е искал военна помощ на срещата на върха на ЕС, а е ставало въпрос само за хуманитарна помощ.

Продължаване на ескалацията на кризата в Украйна ще доведе до дългосрочно влошаване на отношенията между ЕС и Руската федерация, заяви след срещата на върха на ЕС председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"С понататъшна ескалация можем да подкопаем дългосрочните отношения между РФ и ЕС. Спиралата на санкциите и контрасанкциите може да доведе до достигане на точка, от която няма връщане назад, и това няма да е в интерес нито на Русия, нито на ЕС. Все още има време за политическо решение", подчерта Барозу.

"Защо да продължаваме войната в Украйна, ако можем да предотвратим не само страданието на хората в Украйна, но и драматично влошаване на отношенията между РФ и ЕС", добави той.

Източник: БТА