Кой е новият директор на Плевенска филхармония
Кой е новият директор на Плевенска филхармония / dariknews.archive

На 31 юли 2014 г. оперният певец и почетен гражданин на Плевен Любомир Дяковски получи от министъра на културата заповед за назначение на директорския пост на Плевенска филхармония.

Дяковски заема директорското място след конкурс, който Министерството на културата проведе на 21 юли 2014 г. Той спечели конкурса в надпревара с още двама кандидаи за поста, между които и досегашният директор Евлоги Илиев.
Публикуваме кратка творческа биография на новия директор на Плевенска филхармония:

Любомир Дяковски е сред основателите на Плевенска опера "Христо Бръмбаров" и е бил неин член до закриванто й. Пял е на всички български оперни сцени. Репертоарът му включва над 50 роли от световната оперна и оперетна класика. Пее и теноровите сола в над 30 меси, оратории и реквиеми с най-големите оперни хорове в София, Варна, Пловдив, Русе, и Бургас, както и с хора на Радио и телевизия-Загреб - Хърватска и с хора на Виенските момчета.

Дяковски работи с най-добрите симфонични оркестри в София и страната като участва във фестивалите Софийски музикални седмици, Мартенски музикални дни, Варненско лято, Зимни вечери - Пловдив, Лауреатски дни „Катя Попова" - Плевен, както и на престижния европейски фестивал в Дубровник.
Той е инициатор и първи изпълнител на „Меса ди Глория" от Пучини в България с хор и оркестър от БНР и под диригентството на Васил Казанджиев.

Любомир Дяковски е единственият оперен певец, осъществил издаването на оперен албум с Пловдивска филхармония под диригентството на Добрин Петков. В албума са включени едни от най-трудните изпълнения като „Матеус пасион" от Й.С.Бах, „Песни за земята" от Малер и реквиемите на Моцарт и Верди.
Дяковски пее „Сътворението" от Хайдн със Софийска филхармония и хор „Светослав Обретенов" под диригентството на Константин Илиев. Работил е с диригентите Васил Арнаудов, Васил Стефанов, Георги Робев, Димитър Манолов.

Като солист на Мъжки камерен хор под диригентството на проф. Димитър Русков, Любомир Дяковски е осъществил стотици концерти в чужбина, както и записи в „Хармония мунди" и „Балкантон".

От 28 години е солист на „Големите донски казаци" - Виена, мениджър и участник е и в „Тримата славянски тенори".
Близо 5000 са спектаклите, които изнася в България и чужбина в най-престижните зали като Музикферайн и Музикхаус във Виена,  Концертхаус в Берлин, театрите „Шатле" и „Шанс Елизе" в Париж, залите на филхармониите в Мюнхен, Кьолн, Ленинград и Берлин, „Линкълн център" в Ню Йорк.

Записната ну дейност включва три албума с "Тримата славянски  тенори", издадени на CD, оратории и опери, както и множество записи за БНР. осъществени с хор и оркестър на Българското национално радио, Софийска филхармония, хор "Св. Обретенов", както и хора и оркестъра на Софийската опера.

С творческото амплоа на Дяковски са включени и телевизионни участия, концерти и записи за BBC, RTL, RTL-2, ORF, SAT-1, Баварското радио и телевизия.

Пял е в множество катедрали като „Св. Стефан" - Виена, „Св. Михаил" - Хамбург, „Сен Жермен" в Париж, в Лондон, Мадрид, Амстердам, Люксембург, Цюрих, Франкфурт на Майн.
Дяковски се включва и в множество благотворителни програми на различни фондации в България и чужбина. Негов сингъл на песента „Вечерний звон" е продаден в стохиляден тираж в Германия и Австрия и със средствата е лекувано заболяло от левкемия дете от Чернобил в болница „Св. Анна" във Виена.

Любомир Дяковски участва и в много лични инициативи, свързани предимно с Плевен.
Почетен гражданин е на градовете Плевен и Дупница.