Борисов: Русия не е заплаха за България
Борисов: Русия не е заплаха за България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заради политическия разнобой в България Кристалина Георгиева едва ли ще получи поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Сега усилията ще са насочени към това тя да получи по-добър портфейл в новата ЕК. Това заяви в "Седмицата" на Дарик лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е в Брюксел, където следобед ще заседават лидерите на партиите от ЕНП. Традиционно те заседават преди срещи на върха на ЕС, каквато ще има по-късно днес в Брюксел. Основната задача пред европейските лидери днес е да одобрят кандидатите за два от ключовите постове в ЕС - председателя на Европейския съвет и върховния представител по външната политика.

"Мисля, че постовете в ЕС вече са разпределени и заради това, че в България имаше разнобой месеци наред за това кой да бъде комисар, пропуснахме златно време да настояваме за по-добър пост и България да издигне своята кандидатура. Българските социалисти искаха да уредят себе си и този вариант вече не стои", заяви Борисов.

Все пак нека не предизвестяваме кой ще стане председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, допълни той и потвърди: „Ние ще продължим да настояваме Кристалина Георгиева да поеме вицепрезидентски пост с добър ресор. Като под добър ресор разбирам екология, енергетика, транспорт, бюджет. Това са темите, по които винаги е могла да се счита за добър успех".

Той обеща, че при управление на ГЕРБ, ще бъде подкрепена и Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Отношенията с Русия и кризата в Украйна

"Южен поток" е изгоден за България. Проектът обаче трябва да бъде реализиран прозрачно и според европейските изисквания. Ако ГЕРБ дойде на власт, ще възобнови работата по него при тези условия, заяви лидерът на партията Бойко Борисов в Седмицата на Дарик.

По повод кризата в Украйна и санкциите срещу Русия Борисов коментира, че България търпи огромни загуби на всички нива:

„Аз съм убеден, че когато има такива загуби, трябва да бъдат компенсирани държавите, които търпят загуби заради тези санкции. Ако има санкции, трябва да има компенсации. На час по лъжичка санкции не вършат работа. Нашата позиция на срещата днес на Европейската народна партия ще бъде да се прекрати инвазията на Русия и да се седне на масата на преговорите, за да се реши проблемът с Украйна час по-скоро. От тази война там всички са губещи", коментира Бойко Борисов.

Служебното правителство да се ограничи в основните си задачи, препоръча Борисов по повод формулировката в излязъл наскоро експертен доклад, че Русия е заплаха за сигурността на България. Според него Русия не е заплаха за България.

"Аз съветвам служебното правителство да се ограничи върху провеждането на предсрочните избори и да остави на тези политичеки партии, които народът изпрати в парламента, да взимат решения за стратегията 2020 година. Нека се съсредоточат да направят честни и добри избори, а не като евроизборите. Считам, че Русия не е заплаха за България. Руските пазари са изключително важни за нашата икономика, за нашето селско стопанство и нашите културно-исторически връзки, които имаме с Русия, изобщо не дават възможност за подобни коментари. Ние, като една малка страна, която търси инвестиции и търси реализация на своите възможности, за съжаление една година напред няма да бъде разрешен износът на месо. Туризмът също е важен, той заема много важна част в нашата икономика и парите в хазната идват от туристимеския бранш. Заплахата за България идва от политическата нестабилност", допълни той.

Борисов: Енергийната ни система е в колапс

Тежка зима с многобройни дупки в бюджета, сериозни проблеми в сфери, като енергетиката и здравеопазването и реална опасност от нова газова криза, прогнозира Бойко Борисов. Той за пореден път подчерта, че за да се справи страната ни, след предстоящите избори най-важното е да бъде сформирано стабилно правителство.

"Ноември - декември - тежка газова криза. Енергийната ни система е в колапс. Похарчени са всички пари от заемите, които взеха предишното правителство и „Булгаргаз" няма пари, за да си купи газ. Чирен също трябва да се напълни, за да може при криза, да имаме газ", каза Борисов.

Цялото интервю с Бойко Борисов може да чуете на Radio.DarikNews.bg