Продължава кръводарителската кампания за петима пациенти в УМБАЛ
Продължава кръводарителската кампания за петима пациенти в УМБАЛ / netinfo

Кампанията за кръводаряване в полза на петима пациенти на клиниката по изгаряния, пластична и възстановителна хирургия на УМБАЛ “Свети Георги” продължава и през уикенда. Това съобщи началникът на клиниката д-р Господин Желев.

Пострадалите са четирима мъже и една жена, с изгаряния от 25 до 82% и се нуждаят от преливане на кръв и кръвни продукти няколко пъти в денонощието.

Един от тях е 24-годишен мъж, който през нощта на 25 срещу 26 август, бе транспортиран от Мадан по спешност след като е пострадал при взрив на газова бутилка. Пациентът е с 65% обширни и дълбоки изгаряния по лицето и тялото. Има и белодробна травма вследствие на вдишани горещи газове. Направени са му две операции, но състоянието му все още е изключително тежко и се нуждае непрекъснато от преливане на кръв и плазма.

В момента е в медикаментозна кома и на апаратна вентилация. От клиниката  уточняват, че предвид тежкото му състояние лечението не може да се извърши без пациентът изкуствено да е поставен в състояние на кома.

През почивните дни – събота и неделя, желаещите да дарят кръв могат да направя това единствено в основната сграда на Районния център по трансфузионна хематология – гр. Пловдив, който се намира на бул. „България“ №234Б, във времето от 9:00 до 15:30 ч., съобщиха от РЦТХ.