Китайски танцьори завладяха пловдивската публика
Китайски танцьори завладяха пловдивската публика / netinfo

С вълнуващ спектакъл, предложил на публиката изключително преживяване, космическо усещане и силна енергия, разтърсил до дъното на сетивата всички зрители, беше открит снощи танцовият фестивал One Dance Week в Пловдив.

Танцьорите от формацията "Dragon Kung Fu", които са и бойци от най-престижните школи за Кунг-Фу в Китай и от манастира "Шаолин",  представиха изключително зрелищния спектакъл Gateway.

Спектакълът освен перфектно изпълнение, разкри и дълбоко философски идеи, визуализирани чрез изразните средства на съвременния танц.

Китайските танцьори завладяха публиката още с първите отсечени ритми на барабан и невероятните акробатични елементи, от които беше изграден танца. Изпълнителите демонстрираха изключителна физическа издръжливост и безупречен синхрон.

Gateway означава и врата, и път. Спектакълът разкри пътят през който танцьорите трябва да преминат, да преодолеят трудностите, за да изградят себе си като пълноценни личности. Танците разказаха пет истории, развиващи различно ниво, в зависимост от вратата и нивото, което трябва да се премине, чрез различни изразни средства. Сценографията беше семпла, но изключително ефектна, осветлението също допринасяше за силното впечатление от танца. Философската дълбочина на танца беше допълнена и чрез кратки документални клипчета от ежедневието на трупата.

След ефектния финал, който буквално доведе публиката до екстаз, залата избухна в продължителни аплодисменти, а хората не спираха да коментират изключителното космическо преживяване, на което са станали свидетели.

За доброто отношение и на общинарите към най-новия фестивал в града под тепетата, говореше фактът, че той беше открит от кметът Иван Тотев. В речта си той каза, че трябва да се борим със зъби и лакти, за да стане Пловдив Европейска столица на културата и именно фестивалите One са тези, с чиято помощ ще може да се осъществи тази мечта.

Въпреки нелепите технически гафове в началото и неумелото асистиране на преводачката, която трудно успяваше да преведе наведнъж цяло изречение, откриването на международният фестивал One Dance Week даде заявки за една изключително силна и стойностна програма. Във фестивалните дни, пловдивската публика и гостите на града ще имат възможност да се докоснат до творчеството на истински световни звезди на съвременния танц. Оставаме с надеждата, че кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата ще донесе на града поне една красива и голяма зала, в която де се провеждат подочни фестивали, защото сегашната сцена съвсем не отговаряше на мащабите на произведението.

След представлението, гостите бяха поканени на градинско афтъпарти, където имаха щастието и удоволствието да се снимат с безупречно изглеждащите китайски танцьори.

А тази вечер ще е последното представление на китайската формация "Dragon Kung Fu", които отново ще представят „Gateway“.

ВИДЕО ОТ ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК