Детските градини, училищата и обслужващите звена са готови за учебната година
Детските градини, училищата и обслужващите звена са готови за учебната година / DarikNews.bg, архив

Детските и учебните заведения са в готовност да открият новата учебна 2014/2015 година и да посрещнат децата и учениците.

Училищния праг за първи път ще преминат 457 първокласници и ще получат книжка с послание от Кмета на Община Габрово. За тази учебна година ще функционират 11 общински училища, 4 държавни училища, едно извънучилищно звено – Народна астрономическа обсерватория и планитариум и 10 общински детски заведения.

Детските и учебни заведения са обезпечени кадрово с 503 педагози, които ще се грижат за обучението и възпитанието на децата и учениците.

Осигуреност с учебници, учебни помагала и учебна документация за началото на учебната година

В учебните заведения са доставени всички учебници, учебни помагала и учебна документация за началото на учебната година. Получени са учебни помагала за ПГ /подготвителни групи/ - 5-годишни и ПГ – 6-годишни във всички детски градини по договори с издателства „Слово”; ”Просвета”; ”Изкуства” и „Булвест 2000”. Задължителната  документация за началото на учебната година е доставена в срок от представителя, оторизиран за доставката.

Ресурсна обезпеченост в детските градини, училища и обслужващи звена

От 15.09.2014 ще функционират всички групи в детските градини, обезпечени с педагогически и непедагогически персонал. Ръководствата на учебните заведения са предприели действия за осигуряване на необходимите учители. Обявени са свободни работни места за учители по различни предмети – информационни технологии, френски език, физическо възпитание и спорт, музика и изобразително изкуство, и възпитатели за начален етап на обучение, които ще бъдат заети до началото на учебната година.

Очаква се учебната 2014/2015 година да бъде ресурсно обезпечена с персонал, притежаващ необходимата квалификация.

Осигуреност на отоплителния сезон

Осигурено е отопление с газ за четири детски заведения, разположени в шест бази - това са ЦДГ „Мечо Пух”,  ЦДГ „Мики Маус”, ЦДГ „Радост“ и ЦДГ „Перуника“.На локално парно с течно гориво - газьол се отопляват детските градини: ОДЗ „Дъга“ и ОДЗ „Ран Босилек“. ОДЗ „Първи юни” се отоплява на локално парно с ел. енергия. Три от базите на детските градини са отопляват с ТЕЦ – ЦДГ „Младост”, ЦДГ „Явор” и ЦДГ „Слънце” 1. Предстои приключването на строителството на новата сграда в ЦДГ „Слънце“, където ще бъдат настанени децата от база 2 на детската градина. Подсигурено е отоплението на групите в детска градина в с. Поповци, Враниловци, с Яворец и кв. Етъра.

Отоплението с газ е осигурено в пет училища: ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и НУ „Васил Левски“. Отоплението в три учебни заведения: ОУ „Цанко Дюстабанов“, СОУ „Райчо Каролев“ и СОУ „Отец Паисий“, се осигурява от ТЕЦ. На локално парно с течно гориво газьол се отопляват две учебни заведения: ОУ „Ран Босилек“ и ОУ „Иван Вазов. Помещенията в Национална астрономическа обсерватория и планетариум се отопляват с електрически уреди. Звездната зала на планетариума се отоплява с климатици. ПУ „Николай Палаузов“ се отоплява с климатици.

Всички газифицирани детски и учебни заведения имат сключени договори за доставка на газ. Детските и учебни заведения, които са на локално отопление са подсигурени с гориво, чрез сключен договор от Община Габрово.  Към края на отоплителния сезон 2013/2014 г. във всички детски и учебни заведения има налично количество гориво, което е достатъчно за началото на новия отоплителен сезон 2014/2015 година.

Санитарно – хигиенни условния – състояния, проблеми

Няма проблеми със санитарно-хигиенните условия в детски градини и обединените детски заведения. Всички са снабдени с необходимите санитарни материали и дезинфектанти за основно почистване и подготвяне на базите за учебната година. Извършва се изпиране на постелъчен инвентар и одеала. Ремонтирани са кухненски блокове в ЦДГ „Слънце“ и ЦДГ „Мечо Пух“. В учебните заведения са осигурени необходимите санитарно - хигиенни условия. В НУ „Васил Левски“, ОУ „Иван Вазов“ и  СОУ „Отец Паисий“ са извършени частични ремонти на санитарните възли. Изпълнени са всички предписания на оторизираните органи на РЗИ, издадени по време на летните текущи проверки в сградите на детските и учебни заведения.

Извършени ремонтни дейности

Извършени са ремонти, които обезпечават дейността на детските заведения, като ремонт на отоплителни инсталации, хидроизолации, боядисване на занимални, спални и др. помещения, поставяне на нови настилки – ламиниран паркет за занимални, боядисване на уредите за игра и оградите в дворовете.

През 2014 година Община Габрово финансира изграждането на задължителните пожаро - известителни инсталации за детските заведения. В ход е процедурата за проектиране и изграждане на пожаро - известителни инсталации в дванадесет сгради на общинските детски заведения, които ще влязат в употреба до края на годината.

Приключват строителните дейности по нова сграда в двора на ЦДГ „Слънце”, база 1. В началото на учебната година се очаква сградата да бъде пусната в експлоатация и децата от база 2 да бъдат преместени в нея. Дворното пространство на ЦДГ „Слънце” е изцяло реновирано с площадки за игра, оборудвани със съвременни настилки и подходящи уреди.

В учебните заведения са извършени ремонтни дейности, които включват: вътрешно боядисване на коридори, фоайета, класни стаи, подмяна на врати и други, подобряващи интериора на училищата. В НАОП е извършена подмяна на подовата настилка в „Звездна зала“ и предверието. Частично са подменени настилки на коридорите в СОУ „Отец Паисий“, извършени са ремонтни дейности на санитарните възли в НУ „Васил Левски“, ОУ „Иван Вазов“ и  СОУ „Отец Паисий“.  В СОУ „Райчо Каролев“ е изградена нова спортна площадка и метална ограда около игрището. Изпълнява се неотложен ремонт на отоплителната инсталация на спортния комплекс в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ , които ще приключи до началото на учебната година.

Ръководствата на общинските детски и учебни заведения и обслужващи звена не посочват проблеми, които да възпрепятстват започването на учебната 2014/2015 година.