Шаламанов: Определени действия на Русия крият риск за националната ни сигурност
Шаламанов: Определени действия на Русия крият риск за националната ни сигурност / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Думата „информационна война" е част от споделените оценки на Северноатлантически алианс. В документа няма термин „военна заплаха", а има термин „риск за сигурността на страната", обясни в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия Велизар Шаламанов, министър на отбраната, относно документа, публикуван на сайта на министерство, в който се казва, че сме в информационна война с Русия.

По думите му това е превод. „Не знам за какъв скандал става въпрос. Малко съм учуден, че се вадят думи от документа", допълни Шаламанов.

Министърът сподели още, че документът ще бъде по-широко дискутиран през следващите дни.

Попитан имало ли е реакции след този доклад Шаламанов отговори, че към него не са постъпили остри реакции от нито един съюзник и от нито една официална институция у нас. „Чувам за реакции на различни организации и политически партии", заяви още служебният министър.

На въпрос заплаха ли е Русия за националната сигурност на България Шаламанов отговори, че определени действия на ръководството на руската федерация, свързани с анексирането на Крим и подпомагане на сепаратистите, е сериозен риск за националната сигурност на страната, както и за сигурността на алианса. „Това пише в документа и е и моята позиция", заяви той.