Военният министър награди участници в спасителните мисии в страната
Военният министър награди участници в спасителните мисии в страната / снимка: пресцентър на МО

Министърът на отбраната в служебното правителство Велизар Шаламанов награди военнослужещи и цивилни служители за професионализма им, проявен в спасителните дейности при наводненията тази година.

Той отличи общо 38 офицери, сержанти, войници и цивилни служители, помагали при бедствията във варненския квартал „Аспарухово“, в Добрич, Бургас и Мизия. Осем от наградените военнослужещи и цивилни лица са от авиобаза Крумово - това са екипажите на вертолетите "Кугър", участвали в спасителната акция по време на наводнението в гр. Мизия. Останалите са от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

Отличените бяха наградени с кортик, армейски ножове и грамоти, които получиха от ръцете на военния министър Велизар Шаламанов, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев.

Тържествените церемонии се проведоха вчера следобед в авиобаза Граф Игнатиево и във военно формирование 22 160 – Плевен, което влиза в състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

В авиобаза Граф Игнатиево министърът на отбраната бе поканил и нейно превъзходителство посланика на САЩ Марси Рийс, за да изгледат тренировъчен ден от съвместната летателна тренировка „Тракийски орел – 2014 г.”.