Лекари предлагат ваксините да се планират за 4 години напред
Лекари предлагат ваксините да се планират за 4 години напред / снимка: sxc.hu

Количествата ваксини, необходими за обезпечаване на имунизационния календар у нас, да бъдат планирани за период от 4 години и да бъдат публично оповестявани от Здравното министерство.

Това предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България след експертна среща с участието на Центъра по заразни и паразитни болести, национални консултанти и пациентски организации.

Общопрактикуващите лекари са на мнение, че ако планирането на количествата ваксини се извършва по-дългосрочно, както се предлага, ще има по-голяма сигурност на доставките, повече време за реакция при извънредни ситуации, както и по-изгодни цени.

Към момента планирането се извършва година по-рано, а търговете за ваксини се провеждат в началото на всяка календарна година. Така се стигало до моменти, в които държавата се нуждае от ваксини, но такива не се предлагат, поради изключително кратките срокове, в които се предоставя информация за необходимите количества. От организацията добавят, че ситуацията допълнително се усложнявала от малкия ни пазар, който не представлявал особен интерес за чуждите производители на ваксини.