Министърът на културата обеща пари за Драмата
Министърът на културата обеща пари за Драмата / netinfo

Предложението за средствата, необходими за ремонта на Драматичен театър - Пловдив, ще бъде внесено като самостоятелна точка в проектобюджета за следващата година, това заяви пред Дарик директорът на Драматичен театър Пловдив, Кръстю Кръстев, който днес имаше работна среща с министърът на културата Мартин Иванов.

Министърът е разгледал изгорялата преди година сцена на Драмата и е поискал подробна обосновка на новия проект и сумите, необходими за ремонт на театъра, които не бяха отпуснати при предишното правителство. Средствата за цялостния ремонт, който ще ликвидира дългогодишните язви в основите на сградата и ще я превърне в модерен европейски театър са близо 4 милиона лева. Те са поискани след подробен анализ и са необходими за да бъде ремонтирана цялата сграда по новите европейски изисквания.

Кръстев заяви, че сумата е такава, защото втората част от последния ремонт, касаещ именно основната сценична инфраструктура, така и не е била направена. Дори някой от ремонтните дейности не са разплатени и до момента.

По думите на Кръстев, проектът за ремонт на театъра гледа поне 20 години напред в бъдещето. Директорът на театъра се надява на пълна обществена подкрепа, за да може ремонтът на Пловдивския театър да стане приоритет и за Министерството на културата. Само осветлението и реставрацията на уникалния полюлей на голямата зала струва над 1 милион. Освен това проектът предвижда ложите в залата да бъдат възстановени и там да се настаняват любителите на театралното изкуство, които искат по-голям комфорт.

Кръстев каза, че с отпуснатите от застрахователите 196 850 лв. започва основно почистване на залата и фоайетата и подготовка за предстоящия ремонт.

Веднага след пожара пловдивската общественост и творци в града и страната чрез множество благотворителни кампании събраха допълнителни средства, възлизащи на около 80 000 лева.

Въпреки трудностите, Драматичен театър Пловдив е на второ място в страната по приходи и зрители след Народен театър София – с 68 000 зрители и 800 000 лева.

Близо година пловдивските театрали очакват обещаните от държавата средства, за да могат отново да се завърнат в храма на Мелпомена. В момента Пловдив разполага само с една зала, подходяща за големи театрални представления и концерти, а това затруднява репетиционният процес и реализацията на нови мащабни театрални постановки, заяви Кръстев.

Въпреки това, театралният сезон стартира с две нови заглавия. На 11 септември, по време на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“, премиерно ще се играе пиесата на Станислав Стратиев „Сако от велур“, под режисурата на Борис Панкин, с участието на Кръстю Лафазанов, а ден след това ще бъде показана и пиесата „Съблечи се!“, с режисьор Красимир Ранков и участието на едни от най-обичаните пловдивски актьори.