Документът „България в НАТО 2020 бил изготвен с външно министерство и всички спецслужби
Документът „България в НАТО 2020 бил изготвен с външно министерство и всички спецслужби / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Визията "България в НАТО 2020" е експертен документ, по него работиха както специалисти от МО, така и хора от всички специални служби и от МВнР. Това твърди в интервю за "24 часа" служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Днес служебният премиер проф. Георги Близнашки изтегли визията на Шаламанов с мотива, че той не го бил чел. Другата причина вероятно са реакциите на някои политически сили.
Информационната война, за която във визията се твърди, че се води от Русия, е част от хибридната война, смята министърът.

„А хибридната война отдавна се е появила и то устойчиво в лексиката на НАТО, когато се налага описание на новата ситуация, в която се намираме. В този смисъл оценката ни отдавна се споделя публично в алианса", смята Шаламанов.

Според него елементът за Русия във визията съвсем не бил централен. По-голямо място заемало виждането за бъдещето на българските въоръжени сили. А оценка за средата на сигурност трябва да има на всяка цена, казва още министърът.