Премахват незаконни ромски постройки в Ямбол
Премахват незаконни ромски постройки в Ямбол / Община Ямбол

Започна поетапното събаряне на незаконните ромски постройки, изградени по поречието на река Тунджа в Ямбол. Премахнати са вече 20 опасни обекта по левия бряг на , които са проверени от междуведомствена комисия с представители на общинска администрация, Басейнова дирекция - Пловдив, полицията, пожарната и социално подпомагане.

Становището на комисията е, че постройките трябва да бъдат премахнати, защото, освен че са незаконни, са разположени в заливаемата част на реката, нарушават проводимостта й и при покачване на нивото й животът на обитателите там е застрашен. Повечето от обектите са направени от леснозапалими материали, липсват санитарни възли и канализация, а районът е замърсен с битови и строителни отпадъци.

Със заповед на кмета на община Ямбол са съставени екипи от служители на Община Ямбол, Дирекция Социално подпомагане, Отдел „Закрила на детето”, които направиха втори оглед на постройките и социални анкети с всеки един от техните обитатели, допълват от общинския пресцентър. Всички са предупредени за рисковете за живота им, които произтичат от пребиваването им в близост до реката. Срокът за доброволното премахване на постройките е спазен от техните собственици. Предстои събарянето на опасни постройки и по десния бряг на реката.