Генерал Тошево почете  героите - летци Венко Савов и Йордан Тенчев
Генерал Тошево почете героите - летци Венко Савов и Йордан Тенчев / Община Генерал Тошево

В Генерал Тошево беше отбелязана 28-годишнината от героичната гибел на военните летци капитан инженер Венко Савов и старши-лейтенант инженер Йордан Тенчев, съобщават от общината. Пред паметника на летците-герои бяха поднесени венци и цветя. На церемонията присъстваха представители на общинската администрация, ученици и признателни граждани.

Двамата герои загиват на днешната дата през 1986 година при изпълнение на воинския си дълг. Опитните летци, вместо да катапултират, избират да изведат авариралия самолет МИГ-21У извън пределите на Генерал Тошево, за да спасят от сигурна гибел стотици мирни граждани в индустриалната зона на града.

През 1996 година в близост до лобното им място е издигнат паметник с подарено от поделението в Балчик крило от боен самолет. През 2000 година летците-герои посмъртно са обявени за почетни граждани на Генерал Тошево. В знак на признателност техните имена носят и две улици в града.

Венко Савов е роден на 6 август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия "Юрий Гагарин" в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.

Йордан Тенчев е роден на 11 януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик.