Портних пак се закани на фирмата, ремонтираща центъра на Варна
Портних пак се закани на фирмата, ремонтираща центъра на Варна / снимки: Дарик Варна

Кметът на Варна Иван Портних отново се закани на фирмата „Обединение Зебра“, че няма получат пари, докато не извършат качествено ремонта на градския център.

„Няма да бъде платена стотинка, докато участъците не придобият нужния вид. Категорично паветата ще бъдат пренареждани“, заяви Портних. Смяна на изпълнителя обаче не се предвижда, тъй като процедурите ще отнемат време и ремонтът няма да завърши в срок. Засега се планира целият проект, обхващащ района от Катедралата до „Севастопол“, да приключи до началото на следващия туристически сезон. Строителните дейности ще започнат в средата на септември с подмяна на подземните комуникации, като паралелно ще се пренареждат и вече поставените павета. Бригадите, които ще работят, се очаква да бъда по-подготвени от досегашните, стана ясно още от думите на Портних. Той присъства на символичното откриване на реконструираната улица „Осми ноември“, която става изцяло пешеходна и ще свързва Малките и Големите римски терми. Тя е покрита със същите павета, каквито се използват и за централния пешеходен ринг, но изпълнителят е друг. Кметът остана видимо доволен от работата му.

Портних пак се закани на фирмата ремонтираща центъра на Варна
netinfo

„Оптично паветата са подредени несравнимо по-добре от тези на центъра. Клинкерът е с по-високи показатели от европейския стандарт и е грехота да не бъде подреден както трябва“, коментира Портних.

Общината ще кандидатства за европейско финансиране за превръщането и на улиците „Сан Стефано“ и „Преслав“ в пешеходни. Необходимата сума е около 2,5 млн. лв. С правителството се водят разговори за отварянето на Пристанище Варна за граждани в участъка до второ кейово място.

„Предприели сме стъпки пред правителството за прехвърляне или предоставяне за управление на община Варна на държавните имоти в местността Салтанат в Морската градина. Около 20–30 % от терените там, включително и алейната мрежа, са държавна собственост и трябва да имаме права, за да можем да търсим средства чрез проекти и европейски програми“, обясни кметът Иван Портних.

С отпуснати от Европейската банка средства международни експерти изготвят актуализация на транспортната схема на Варна и анализ на въвеждане на синя зона. Консултантите трябва да са готови с изследванията си до 2 месеца, добави още кметът.