Близнашки: Хората в Мизия не са изоставени
Близнашки: Хората в Мизия не са изоставени / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Йордан Христосков
74485
Йордан Христосков
Проф. Георги Близнашки
  • Йордан Христосков
  • Проф. Георги Близнашки

Оценяването на щетите в Мизия върви много бавно, а без тази оценка междуведомствената комисия не може да окаже помощ. Това съобщи вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков, който коментира протестите в Мизия.

Почти всички хора, които имат право на еднократната помощ от 325 лева, са я получили. Има единични случаи - с друга адресна регистрация, те все още не са получили помощта си, но за тях се извършват проверки дали имат право на помощ, допълни Христосков: „Оценяването върви много бавно. Без тази оценка междуведомствената комисия по бедствия и аварии, сега с новото име - по възстановяване и подпомагане, не може да окаже съответната помощ, независимо, че с решение на комисията и след това с постановление на Министерския съвет на община Мизия авансово е предоставен 1 милион лева".

От своя страна премиерът Георги Близнашки призова хората да не бойкотират изборите и обясни, че държавата прави всичко възможно, за да осигури възстановяването на Мизия. „Ние действахме много енергично, призовахме за подкрепа, отделихме и финансови средства. Нека местните власти да побързат с оценките, да подготвят проекти, за да могат тези средства да се реализират", каза Близнашки.

По думите му хората в Мизия не са изоставени: „Ние не можем да ги решим от веднъж тези въпроси. Ние обсъждаме въпроса примерно как да бъдат подпомогнати със строителни материали, но те сами ще трябва да си строят къщите. Това е възстановяване, което изисква време. Вниманието на цяла България беше фокусирана върху този бедстващ район и ние направихме няколко жеста в тази посока. За това категорични не приемам изявления от типа, че няма да участват в изборите, ще ги бойкотират. Призовавам ги за точно обратно поведение. Да бъдат достойни граждани, както всички се притекоха на помощ, те да изпълнят своя граждански дълг и да дадат пример на всички останали за тези избори. Това са съдбоносни избори и всеки български гражданин трябва да изпълни своя дълг и да упражни правото си на глас, ако искат цялата общност впоследствие да може в критичен момент да се притече на помощ на страдащите и потърпевшите при едни или други бедствия. Нека бъдем първо граждани и след това да търсим решение на собствените си проблеми, иначе няма как да просъществуваме като политическа общност".