Хуманитарна работничка от САЩ е отвлечена от „Ислямска държава”
Хуманитарна работничка от САЩ е отвлечена от „Ислямска държава” / снимка: БГНЕС, архив

Екстремистите от „Ислямска държава” държат като заложничка 26-годишна американка, раздавала хуманитарна помощ в Сирия за няколко хуманитарни организации, предаде АП.

Младата жена, чието име не се съобщава по молба на семейството й, е третия гражданин на САЩ, за който е известно, че е отвлечен от радикалната група. Тя е била заловена миналата година, докато е работела в Сирия за три хуманитарни организации.

„Ислямска държава” неотдавна заплаши да убива американци за отмъщение за смазващите въздушни удари, нанесени й от САЩ в Ирак, където екстремистите напредваха към кюрдската столица Ербил и към Синджар. Преди повече от седмица беше обезглавен американският журналист Джеймс Фоули, заловен през ноември 2012 г., а записът от екзекуцията беше публикуван в интернет.

По данни на ИТАР-ТАСС „Ислямска държава” е поискала 6,6 млн. долара за освобождаването на американката. Според канала Ей Би Си екстремистите искат и освобождаването на пакистанката Афия Сидики, осъдена на 86 години затвор за нападение срещу американски следователи в Афганистан. Сидики е заподозряна и във връзки с Ал Кайда.

Източник: БТА