Антон Киссе: Четирима са загиналите етнически българи в Украйна
Антон Киссе: Четирима са загиналите етнически българи в Украйна / снимка: БГНЕС
Антон Киссе
74472
Антон Киссе
  • Антон Киссе

В украинската криза по време на водените военни действия до момента има данни за четирима загинали етнически българи, това съобщи в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. Той беше депутат в разпуснатата вече Върховна рада преди новите парламентарни избори в Украйна на 26 октомври.

Антон Киссе опроверга появилата се по-рано информация, която цитира негово изказване и според която загиналите българи в Украйна са 27 души. Толкова са жертвите в цялата Одеска област, поясни пред Дарик Киссе. Мобилизираните били бойци от украинската армия, други са от граничните войски, полицията и специалните служби.

Депутатът подчерта, че при мобилизацията в Украйна няма данни за етническата принадлежност на призованите в армията мъже. „Когато загива човек, никой не го пита от коя националност си", допълни той.

Вчера в Болград е било погребано едно момче, а миналия петък в Тарутински район /в южната част на Одеска област/ е бил погребан друг наш сънародник, разказа Киссе. Общо четирима са онези от загиналите, които се идентифицират като българи, подчерта отново той, като помоли за коректно представяне на информацията.

„При нас няма мобилизация по национален признак, никой не брои колко българи, колко молдовци, колко гагаузи, колко украинци или рускоговорящи са извикани в армията", коментира доскорошният депутат. „Що се касае до загиналите - има загинали четирима българи, а това, което пишат за 27 загинали, това са общо загиналите в Одеска област, сред които има и българи", допълни той.

Това е голяма трагедия и се надяваме сега с преговорите да се стигне до преустановяване на бойните действия, коментира още председателят на Асоциацията на българите в Украйна. Той обясни, че сънародниците ни в Украйна са притеснени. Те помнят как Руската империя преди 200 години прие българите и им даде възможност да си стъпят на краката, това го помним и сме благодарни за онова време, когато българите са бягали от турското робство, каза още Антон Киссе. Той обаче подчерта, че българите се борят за независима Украйна както всички граждани и са „законопослушни" граждани на държавата си.

За съжаление събитията в Украйна са резултат от големи геополитически интереси, хората са много притеснени, представете си как погребват млади хора, коментира още Антон Киссе. Той изрази надежда Украйна да намери пътя към стабилизацията.

Председателят на Асоциацията на българите в Украйна съобщи, че ще участва като независим кандидат от Бесарабия на предстоящите в Украйна предсрочни парламентарни избори.