Година и четири месеца баща, който сам отглежда детето си, е оставен без ток от ЕНЕРГО-ПРО
Година и четири месеца баща, който сам отглежда детето си, е оставен без ток от ЕНЕРГО-ПРО / Dariknews.bg
Година и четири месеца баща, който сам отглежда детето си е оставен без ток от ЕНЕРГО-ПРО
74448
Година и четири месеца баща, който сам отглежда детето си е оставен без ток от ЕНЕРГО-ПРО
  • Година и четири месеца баща, който сам отглежда детето си е оставен без ток от ЕНЕРГО-ПРО

Година и четири месеца баща, който сам отглежда детето си в габровското село Поповци е оставен без електрозахранване от "ЕНЕРГО-ПРО". Мъжът частично решил проблема като се сдобил с агрегат, докато води дела срещу енергийния доставчик. Социалните са категорични, че детето, което е на малко повече от годинка, расте при много добри битови условия и без материални лишения. Отоплението на дърва спасява през зимата Пламен Пенков,  80-годишната му майка и малкият Мартин.

Пламен Пенков е спечелил две дела срещу "ЕНЕРГО-ПРО" - съответно в Районен и Окръжен съд.

На 12 ноември миналата година Габровският районен съд излиза с решение №466, с което "осъжда "ЕНЕРГО-ПРО ПРОДАЖБИ" АД да възстанови на свои разноски снабдяването с електрическа енергия на обекта на потребителя Пламен Тодоров Пенков", както и да заплати разноските по делото.

Енергийното дружество обжалва решението, но губи делото и пред Окръжен съд Габрово, който на 14 май тази година, потвърждава решението на районните магистрати.

До този момент, обаче, подаване на ток до къщата на Пламен Пенков няма.

По време на делата Пенков разбира, че към него има претенции за 4 789.79 лв, сума дължима по фактури към енергийния доставчик. Електрозахранването към къщата на Пламен Пенков е спряно в края на април 2013 г., но се оказва, че по фактури той дължи пари за периоди, след тази дата. От документ, предоставен с печат на "ЕНЕРГО - ПРО ПРОДАЖБИ" АД, става ясно, че Пламен Пенков трябва да плати 1.48 лв., като фактурата е от 7 ноември 2013 г. с падеж на 7 декември 2013 г., т. е. почти половин година, след като няма подаване на ток до дома му.

В същото време енергийното дружество е завело дело срещу него за дължимата сума. Районният съд в Габрово издава удостоверение, докато тече това дело да не се прекъсва тока на Пламен Пенков.

Пламен Пенков се грижи за малкия Мартин, а единствен помощник е неговата 80-годишна майка. Пред DariNews.bg той разказа:

"На 29 април 2013 г., без да ме уведомят предварително, служителите на "ЕНЕРГО-ПРО" прекъснаха електрическата енергия към дома ми, с което поставиха семейството ми в нечовешки условия на живот. Заведох дело в Районен съд Габрово и ги осъдих да възстановят за своя сметка захранването. Уведомих служителите на "ЕНЕРГО-ПРО" в Габрово за решението с копия от тези решения и ги внесох на 17 юли 2014 г. Срещу мен е заведено дело за 4 789.79 лв.".

На 18 август той внася в габровския клон на "ЕНЕРГО-ПРО" издадено от Районния съд удостоверение да не бъде прекъсван тока до дома му, докато тече делото за сумата, която доставчикът твърди, че има да взема по фактури.

"Последва омагьосан кръг между клона в Габрово и телефонни обаждания до Варна. В Габрово казваха, че нищо не могат да направят, а от Варна казват да се обърна към Габрово".

Пламен е категоричен, че от "ЕНЕРГО-ПРО" не са изпълнили решението на съда да му възстановят тока и не са се съобразили с удостоверението от страна на магистратите, докато тече второто дело да не му бъде спирано електрозахранването.

От пресцентъра на "ЕНЕРГО-ПРО" АД заявиха, че ще излязат със своя позиция по случая.