Здравните власти предупреждават за поява на тигрови комари
Здравните власти предупреждават за поява на тигрови комари / снимка: sxc.hu, архив

В България за първи път е доказано наличието на азиатски тигров комар Aedes (Stegomуia) albopictus, който е преносител на вирусите на треските Денга и Чикунгуня. Това предупреждават от Регионалната здравна инспекция, позовавайки се на данни на Министерство на здравеопазването.

Сезонната динамика на комарните популации е особено чувствителна спрямо температурните колебания. Развитието им започва при средно месечни температури около 20 градуса. Характерна е способността на вида за бързо и трайно установяване в новозаселени площи с последващо разширяване на засегнатите територии. Могат да бъдат пренесени чрез въздушни течения, предмети и вещи. Добра среда за развитието им са съхранявани на открито стари автомобилни гуми в които се задържа вода.

Местата, където най-често се среща този вид комари, са контейнери и терминали, складове с употребявани автомобилни гуми (основно внос от чужбина), складове и центрове за търговия с вносен посадъчен материал и декоративни цветя, граничните контролно-пропусквателни пунктове. Чрез писма до кметовете, от Здравната инспекция са ангажирали вниманието на общинските власти по места за необходимостта от своевременно организиране и провеждане на дезинсекционни мероприятия на посочените места.

При проверки на биотопите от регион Варна са открити ларви от Родове Culex и Anopheles, вторият от които е преносител на маларията.

Засилен е епидемиологичният надзор на случаите на вирусни менингити и менингоенцефалити като вниманието на медицинските специалисти е насочено към запознаване с етиологията, клиничното протичане и лечението на треските Денга и Чикунгуня.

На заседание на областната епидемиологична комисия, във връзка с бедствието в квартал „Аспарухово", е обърнато внимание на ограничаване на комарните популации в региона, информират от РЗИ-Варна.