Връх Шипка събра потомци на опълченци и над 200 деца
Връх Шипка събра потомци на опълченци и над 200 деца / снимка: БГНЕС

Потомци на опълченци, строители на Паметника на свободата и хиляди граждани се изкачиха на връх Шипка, за да присъстват на тържествата за 80-годишнината на Паметника на свободата и 137 години от паметните боеве на това легендарно място. В традиционното изкачване по 890-те стъпала, които водят към Паметника на свободата, се включиха 200 деца от цялата страна.

Открит урок за историята на паметника пред тях изнесе директорът на музей "Шипка Бузлуджа" Данчо Данчев. Във възстановка на боевете участие взеха над 250 представители на клубове от Национално дружество "Традиция" от цялата страна.

Идеята да се увековечи с паметник този славен момент от българската история се ражда две години след августовската битка, припомниха от музей "Шипка- Бузлуджа".

Предложението, направено от Петко Каравелов, е прието единодушно от Учредителното събрание във Велико Търново. За съжаление докато начело на България се изреждат русофилски и русофобски кабинети, то е забравено. Основният камък е положен по повод 45-годишнината от Шипченската епопея. Инициатор е Централно-поборническо опълченско дружество. С конкурс и не без спорове е избран и авторът на мемориала - арх. Атанас Донков и скулпторът Александър Андреев.

Паметникът на връх Шипка е граден осем години. С волски коли, магарета и коне до върха са извозени близо 1 млн. тона пясък от поречието на река Тунджа. За градежа е избран сивкав камък-доломит, който копаят от кариери наоколо. През 1930 г. е монтирана фигурата на бронзовия лъв - символ на българската държавност, на северния вход на монумента. И тази година, пред нея си направиха снимка за спомен хиляди български родолюбци.

Връх Шипка събра потомци на опълченци и над 200 деца
netinfo

Източник: БТА