Спомен за Александър Божков...
Спомен за Александър Божков... / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Спомен за Александър Божков...
74437
Спомен за Александър Божков...
  • Спомен за Александър Божков...

На днешния ден, преди пет години, след продължително боледуване на 58-годишна възраст ни напусна вицепремиерът в периода 1997-99 година Александър Божков. Освен в политиката, Ал Бож, както го наричаха близки и приятели, беше познат и като водещ на предаването „ Музика за душата" по Дарик.

В последното издание преди лятната ваканция през 2009-а година, което се оказва и последно за самия него, Божков се разделя със слушателите със знаменитата песен на Глория Гейнър- „I will survive" и допълва, че музиката за душата ще бъде вечна.

Александър Божков е роден на 9 август 1951 г. в София. Получава образованието си в Техническия университет в София, специалност "Промишлена топлотехника"и в Американския колеж в Багдад.

Професионалната му реализация преминава през проектантска организация, Министерството на териториалното развитие, жилищната политика и строителството. Политическият му път започва в 37-ото Народно събрание, където е избран за зам.-председател на Икономическата комисия.

През 1997-а година е вицепремиер и министър на промишлеността в служебния кабинет на Стефан Софиянски, а през месец май същата година заема отново тези позиции в редовното правителство на Иван Костов до декември 1999-а година.

В професионалната му кариера са записани и първите преговори за присъединяване на България към ЕС, в периода 1999 - 2000 -та година.

Но най-голямата му страст остава музиката. Това е и причината за създаването на музикалното предаване по Дарик „Музика за душата". Със забележителната си колекция от дискове и любовта си към вечните Арета Франклин, Луис Армстронг, Кени Джи, Бийтълс, Божков подарява своята усмивка, непрестанни шеги и красива музика на верните си слушатели. Пише сам сценариите си за предаването на английски и ги превежда директно в ефир. Преди всяка песен той разказва и своя лична история, свързана с музиката, която е подбрал.

На 26 юли 2009-а година е последното издание на „Музика за душата" преди лятната ваканция, което по ирония на съдбата се оказва и последното предаване на Александър Божков.

„Това е последното предаване „Музика за душата". Не очаквайте някакви чудеса. Последната песен от забравено и незабравимо, най-прочутата вероятно песен на Глория Гейнър „Аз ще оцелея". „Музика за душата" не завършва, тя продължава вечно", това са последните думи на Ал Бож в ефира на Дарик.