Ремонтът на нигерийски самолет у нас не криел риск от разпространение на ебола
Ремонтът на нигерийски самолет у нас не криел риск от разпространение на ебола / снимка: БГНЕС, архив
Ремонтът на нигерийски самолет у нас не криел риск от разпространение на ебола
74428
Ремонтът на нигерийски самолет у нас не криел риск от разпространение на ебола
  • Ремонтът на нигерийски самолет у нас не криел риск от разпространение на ебола

Нигерийски самолет идва в България за планов ремонт, но това не крие рискове за предаване на ебола.

Това обаче създавало напрежение сред екпите на "Луфтханза техник - София", допълва "Сега".

Очаква се машината да се ремонтира в хангарите на немска авиокомпания в София, информират от Министерството на здравеопазването. Пред Дарик националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова увери, че самолетът сам по себе си не може да разпространи ебола заради спецификата на вируса, който е нетраен на външни влияния.

Характеристиките на вируса на ебола са такива, че основен източник на заразата е само болният човек чрез различните телесни течности, в които вирусът се намира в големи концентрации.

Начини на предаване на заболяването като обикновен контакт, въздушно-капков механизъм и предаване чрез насекоми, не са регистрирани до момента. Освен това вирусът е нетраен на външни влияния, унищожава се бързо от всички дезинфектанти. Няма никакъв риска за населението, категорична е проф. Мира Кожухарова.

„Самолетът сам по себе си не може да разпространява вирус. Трябва да има болен човек. При напълно сериозно отношение към проблема, и препоръката на Световната здравна организация е дори когато такива търговски и стопански проблеми се обсъждат, да се имат предвид научните данни, налични към момента - няма такъв риск", добави тя.

От Здравното ведомството подчертават, че в Нигерия са регистрирани ограничен брой случаи на ебола, едва 10, вследствие на внос на заболяването от Либерия и не е допуснато масово неконтролирано разпространение на болестта.