Палачът на Фоули - лидер на джихадистите „Бийтълс”
Палачът на Фоули - лидер на джихадистите „Бийтълс” / снимка: БГНЕС, архив

Палачът на американския журналист Джеймс Фоули по всяка вероятност се явява лидер на британска джихадистка групировка, нарекла се „Бийтълс”. Хипотезата изплува след анализ на видеото с обезглавяването на Фоули, което джихадистите от Ислямска държава качиха в интернет с цел сплашване на САЩ.

Основание за нея е перфектният английски език с лондонски акцент на палача на Фоули, чието лице е напълно скрито с изключение на очите.

„По всичко изглежда, че убиецът на Джеймс Фоули е британец, макар самоличността му още да не е установена. Това е дълбоко шокираща новина”, призна британският премиер Дейвид Камерън, който прекъсна почивката си заради каченото в интернет видео и се завърна в Лондон.

Голяма е вероятността главорезът - това да е лидерът на британска дхихадистка групировка, нарекла се „Бийтълс”. Въпросният мъж е познат като Джон, като засега са неизвестни фамилията му и етническата му принадлежност. Той вероятно е един от главните надзиратели, грижещи се за похитени западни граждани, държани в Рака, бастион на Ислямска държава в Сирия, съобщава БГНЕС.

Предполага се също - заради свободното му владеене на английски език, - че Джон е бил един от главните преговарящи за освобождаването на 11 пленници, които бяха предадени на Турция, след като условията на похитителите бяха изпълнени.