Ветроходът на „Грийнпийс” е във Варна, отваря врати за посетители
Ветроходът на „Грийнпийс” е във Варна, отваря врати за посетители / greenpeace.org

Kорабът на „Грийнпийс" Rainbow Warrior акостира на Морска гара, където ще остане в следващите няколко дни. Визитата е част от Средиземноморското турне на ветрохода, който е посланик на визията на екологичната организация за енергийна [Р]eволюция.

Rainbow Warrior ще обиколи 10 страни, като във всяка една ще подпомогне кампанията срещу използването на замърсяващите изкопаеми горива - въглища, нефт, шистов газ.

Във Варна корабът ще подкрепи кампанията на природозащитната организация за чиста енергия, като ще бъдат представени възможностите за използване на възобновяеми енергийни източници на ниво домакинство и община.

Утре от 9,30 часа на борда на Rainbow Warrior ще се проведе кръгла маса на тема „Зелена енергия за моя дом, бизнес и община".

Петък, събота и неделя са дни на отворените врати, като всеки желаещ ще може да се качи на ветрохода и да го разгледа. Посетителите ще могат да се запознаят отблизо с приложенията на соларната и вятърна енергия във всекидневието ни.

На кея до ветрохода ще е Слънчевият фестивал, като организаторите са предвидили арт събития, изложба, музика и демонстрационни инсталации.

Rainbow Warrior е първият кораб на „Грийнпийс" специално проектиран и построен за организацията - за да бъде възможно най-зелен и енергийно ефективен. Плава основно на вятър, като неговата 55-метрова А-образна мачта може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

Екохарактеристиките на Rainbow Warrior включват форма на корпуса, проектирана специално за изключителна енергийна ефективност, биологично третиране на отпадната и сива вода, третиране на вредните газове, най-високи екологични стандарти на всички двигатели и нотация за „зелен клас" със „Зелен паспорт".