Цената на „Уестингхаус” за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” е изключително висока
Цената на „Уестингхаус” за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” е изключително висока / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цената на „Уестингхаус” за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” е изключително висока
74387
Цената на „Уестингхаус” за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” е изключително висока
  • Цената на „Уестингхаус” за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” е изключително висока

На международния пазар цената за изграждане на един киловат ядрена мощност е около 2000 евро, а стойността, която ни предлагат от „Уестингхаус” за седми блок на централата в Козлодуй е 5300 долара за един киловатчас, което е изключително неизгодно за България. Това заяви в интервю за Дарик Йордан Костадинов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй”. Той ръководеше атомната ни централа от 2001 до 2005 г.

Акционерното споразумение за изграждането на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй” беше подписано с американската енергийна компания в последните дни на кабинета Орешарски, като дяловото участие в него е в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани”.

Йордан Костадинов изрази притеснението си, че от споразумението не става ясно дали компанията е инвеститор или само продавач. „Това не е проект за изграждането на кокошарник, а ядрена централа и обвързването става за десетилетия напред. Защо англичаните, холандците и чехите се отказаха от „Уестингхаус” и предпочетоха европейският проект. Защо турците подписаха с руснаците”, пита експертът.

Според него предварителното споразумение ще струва на държавата близо 40 млн. долара, защото проектът не е в съзвучие с изискванията на Европейския съюз. Проблем експертът вижда и в безопасността на реактора, който не може да бъде квалифициран в най-високото ниво, защото при него няма изградена система за улавяне на ядрото при стопяване на реактора.

Костадинов смята, че е обезпокоителна и липсата на изчисления за издръжливостта на реактора, при  хипотетично попадение на голям самолет. Ако тези две системи бъдат включени допълнително към споразумението, това би повишило многократно цената на проекта, посочва още експертът.

„Големите въпроси, които поражда споразумението са два: Цената на тока и какво става с ядрените отпадъци”, допълва Костадинов.

Инженерът казва, че практиката при руските ядрени реактори е, отработеното горива да се дава ни лизинг, след което се връща обратно в Русия. В САЩ обаче този въпрос не е решен и ядреното гориво ще остане завинаги в България.