САЩ призова Русия да спре провокациите си към Украйна
САЩ призова Русия да спре провокациите си към Украйна / снимка: Thinkstock/Getty Images

САЩ призоваха Русия да спре "провокациите си" към Украйна и заявиха, че засилването на руската дейност за дестабилизиране на Украйна през последните седмици е "изключително опасна и провокационна", предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Работим по събиране на повече подробности по информации, че силите за сигурност на Украйна са извадили от строя коли от руски военен конвой на украинска земя", заяви Кейтлин Хейдън, говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом. "В момента не сме в състояние да потвърдим тези информации", отбеляза тя, като отново изрази безпокойството на САЩ "от руски и подкрепени от Русия навлизания в Украйна".

"Русия няма никакво право да изпраща превозни средства, хора или стоки от какъвто и да било вид в Украйна под какъвто и да било претекст, без разрешението на правителството на Украйна", заяви Хейдън.

"Ескалацията в руската дейност, целяща дестабилизация на Украйна през последните седмици е изключително опасна и провокационна. Тя включва изпращането на сепаратистите на танкове, бронирани машини, артилерия и многофункционални ракетни установки, както и редовните артилерийски и ракетни обстрели от Русия на украинска територия", посочи тя.

Източник: БТА