Русия отрече съобщенията да е изпращала военен конвой в Украйна
Русия отрече съобщенията да е изпращала военен конвой в Украйна / снимка: БГНЕС

Руското министерство на отбраната отрече да е изпращало военен конвой в Украйна, след като официални представители в Киев съобщиха, че украинската артилерия е унищожила част от колоната с бронирани военни коли, предава АФП.

Генерал-майор Игор Конашенков заяви, че "няма никакъв руски военен конвой, който да е преминавал руско-украинската граница...", но е по-добре украинските въоръжени сили "да унищожават фантоми вместо бежанци или собствените си войници", предава БГНЕС.

Украинският президент Петро Порошенко уведомил британския премиер Дейвид Камерън, че украинската артилерия е унищожила "значителна част" от малък военен конвой, който навлязъл в страната, съобщи президентството в комюнике по-рано днес. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен подкрепи съобщенията за "руско навлизане", след като британските медии съобщиха, че са видели конвоя от около 20 коли да пресича границата.

Конашенков разкритикува западните представители, които отправяли обвинения, основани на "фантазии", които журналистите съобщават в социални мрежи.

"Публикации в Туитър се обсъждат с дни вместо да се види, че масовите убийства на мирни цивилни, които се извършват в центъра на Европа в резултат на мащабен артилерийски обстрел на градове, се превръщат в сериозно и широкоразпространено заболяване, дори в епидемия", заяви руският военен.

По-рано стана ясно, че посланикът на Русия във Великобритания Александър Яковенко е бил повикан в британското министерство на външните работи във връзка със събитията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Британската страна е поискала от Яковенко разяснения относно съобщенията за руско военно навлизане в Украйна, както и за струпване на техника близо до границата, съобщи британското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.