Споразумяха се за руските хуманитарни доставки за Украйна
Споразумяха се за руските хуманитарни доставки за Украйна / снимка: БГНЕС

Украйна, Русия и Международния Червен кръст са постигнали споразумение за доставката на руска хуманитарна помощ за Източна Украйна, съобщи финландският президент Саули Ниинистьо след разговорите си с руския президент Владимир Путин в Сочи, предаде Ройтерс.

Русия и Украйна постигнаха споразумение за изпращането на хуманитарна помощ в град Луганск, потвърди президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от ДПА. "Благодарение на подкрепата от международната общност,успяхме да избегнем ескалация на напрежението по повод хуманитарната помощ от Русия", посочи той.

Ниинистьо изрази надежда, че това ще открие пътя за примирие между правителството в Киев и проруските бунтовници. По-късно от офиса на финландския президент съобщиха, че от Сочи той директно ще отиде в Киев, където ще се срещне с украинския си колега Петро Порошенко. Двамата ще обсъждат украинската криза. Ройтерс добавя, че Порошенко е поканил Ниинистьо.

Русия и Финландия са решени да прилагат всички усилия за на-бързо прекратяване на конфликта в Украйна и за установяване на диалог между всички заинтересовани страни, както и за оказване на хуманитарна помощ, съобщи Путин. Двамата президенти са изразили сериозна загриженост от мащабите на бойните операции в югоизточните райони на Украйна и от разразилата се там хуманитарна катастрофа, съобщи ИТАР-ТАСС.

Путин обърнал внимание, че в резултат от действията на санкциите на ЕС целият комплекс от руско-финландските търговско-инвестиционни връзки се е оказал застрашен. Като пример той посочил, че от началото на тази година взаимният стокооборот е спаднал с 8 на сто.

"Ние с господин президента обсъдихме това неблагоприятно развитие. Аз смятам, че санкциите обезателно ще се отразят на търговията, на интересите на бизнеса, на динамиката на развитието на нашите страни, и в крайна сметка - на цялата световна икономика ", подчерта Путин.

Източник: БТА