Холандци събраха погледите със спектакъла- Никой не е по- велик от хляба в Кюстендил
Холандци събраха погледите със спектакъла- Никой не е по- велик от хляба в Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Спектакъл посветен на българската традиция- "Никой не е по- велик от хляба!", в изпълнение на ансамбъл Младост от Холандия, впечатли публиката на празника Панагия в Кюстендил. 25- те момичета и момчета от Холандия бяха изпратени с бурни аплодисменти.


Ансамбълът е създаден през октомври 2012 от Естер Вилемс. "В продължение на повече от 25 години аз обучавам холандски деца и възрастни на български танци. Обичам много България и българския фолклор. Ансамбъла включва 12 мъже и 13 жени, на възраст от 15- 30 години и 6- ма музиканти. Всички те харесват много българския фолклор и го представят с удоволствие пред холандската публика.


Нашия спектакъл е една фолклорна разходка, която започва от Добруджа, със засяването на житото, песните на Коледарите за плодородие и щастие, пролетните люлки в Северняшко, ритуала за дъжд "Пеперуда" в Тракия и завършва в Шоплука, с ритуал за края на жътвата и успешна трудова година", разказа основателят на "Младост"- Холандия.