Стотици хвърчила ще изпъстрят небето над Варна
Стотици хвърчила ще изпъстрят небето над Варна / netinfo

Въздушни чудеса ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж днес, когато за втора поредна година ще се проведе Фестивал на хвърчилата. Датата 16 август не е избрана случайно - събитието съвпада с Международния ден на хвърчилото, на който любители и професионалисти ще пускат хвърчила навсякъде по света.

Организатори на шарения фест са Клуб „Асто - Въздушни чудеса”, в партньорство със Сдружение за опазване на дивата природа, Клуб „Чайка”-Турция, СОК „Камчия”, ОДК -Варна и др. Фестивалът подкрепя кандидатурите на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. и Европейска младежка столица през 2017 г.

Тази година фестивалът става международен - оригинални модели хвърчила собствена изработка ще демонстрират участници от България, Италия, Турция и др. Програмата включва парад на хвърчилата, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и други летящи обекти, както и работилница за хвърчила на място.

Фестивалът ще бъде открит в 10.00 ч. от представителна детска група от творческите колективи, които са гости на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”. Московчаните ще направят едночасово шоу, в което ще покажат акробатични номера, танци и песни. Във въздуха ще полети и специално 4-метрово хвърчило, което носи знаците на комплекса. Партньор на събитието е Частното средно общообразователно училище „Юрий Гагарин”, което тази година ще посрещне първия си випуск в Учебно-възпитателния център на СОК „Камчия”.

Богата е и съпътстващата програма на фестивала. Тя включва представления на детски танцови и театрални състави от Варна и региона, мини-концерти на известни наши поп изпълнители, работилници за изработване на бижута, значки, оригами, наблюдение на миграцията на щъркели, пеликани и други птици със специализирана оптика, приятна музика и много други забавления.

В рамките на фестивала ще се проведе и фотографски пленер за репортажна фотография „Фестивал на хвърчилата - Варна 2014”. Участниците в този пленер ще имат възможността да снимат събитията по време на фестивала, и най-вече демонстрациите на международните клубове, които ще покажат майсторките си умения в управлението на огромни пъстри ръчно изработени хвърчила. Селектирани фотоси от този пленер ще се включат в пътуваща изложба „Международен фестивал на хвърчилата - Варна 2014”, която ще бъде показвана в различни градове.

Тазгодишното издание на Фестивала на хвърчилата - Варна подкрепя инициативата на Сдружение за опазване на дивата природа „Да опознаем и обикнем реещите се птици по черноморския миграционен път Via Pontica”.

 

Освен във Варна, на 16 август хвърчила ще се пускат в цяла Европа и по света. Картата с местата можете да видите тук.