Хиляди на Панагия в Кюстендил, традицията продължава
Хиляди на Панагия в Кюстендил, традицията продължава / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Жените- майки и момите за Панагия
74338
Жените- майки и момите за Панагия
Любляна Начева за Панагия
  • Жените- майки и момите за Панагия
  • Любляна Начева за Панагия

Девойки от село Граница изпълниха ритуала за Панагия на Голяма Богородица в Кюстендил. Те раздаваха Богородични пити за здраве.


Успение на ПреСвета Богородица е и отново бе пресъздадена българската традиция. Живата традиция- църквата, човекът и душата се събират около знака на благоденствието- хляба. А самият хляб, в народната ни култура е сравнен с човешката душа, която отправя молитвен зов към Бога- спаси и съхрани! Затова тази традиция е жива и се предава от род в род, каза експертът в отдел "Култура и духовно развитие" Любляна Начева.


Омесени бяха вчера 3 Богородични пити. Жените- майки предадоха своите умения на 3 момичета в Граничкия манастир. Обичая пресъздадоха от НЧ "Просвета 1920"- с. Граница. Първата бе дадена днес на Лъчезар Гергов- кмет на Граница, втората бе разчупена в храма "Успение Богородично", а от третата си отчупваха гостите на 7- то издание на Панагия в Кюстендил.
Архиерейският наместник Генади Генадиев освети хляба и поръси присъстващите за здраве със светена вода.


"Докато повтаряме всяка година обичайте си и им предаваме нова сили и нова вяра, ще пребъдем в идните дни.
Тук хората традиционно се черкуват и носят в черквата своя хляб, за благословение и за освещаване. Днес традиционно представяме изложението от Богородичен хляб и празнични пити, които ни съпътстват във всеки празник, за добруване.


Традицията да се прави Панагия е запазена в Кюстендил , това е частна служба на Светец, която се прави на всяко семейство или лично на човек. На повечето места в България това се е загубило, но тук е запазено и особено на Голяма Богородица, хората си донасят питките, правят Панагия, вдигат хляба, свещеника им чете, освещава и може би след този културен форум нещата се засилиха в тази посока.
Много домове намериха свои просфорни печати, това значи, че в различните родове е спазвана тази традиция, като всеки род има място на печата, където поставя свой знак, от тези одобрени от черквата. Възстановяваме една стара традиция и обичай, под формата на култура", разказа в интервю за Дарик Любляна Начева.


Много деца опитаха и замесиха Богородичен хляб на специално пригодени работилници, под чинарите до Обреден дом, в това число и българчета, родени в чужбина, дошли на гости на баба и дядо.