Експерти: Няма данни, които да налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност
Експерти: Няма данни, които да налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Финансистът Емил Хърсев заяви на пресконференция днес, че няма данни и факти, които да налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност.

Хърсев е член на експертния консултативен съвет по проблемите на КТБ. Днес съветът излезе с меморандум с изводи, предложения и решения по темата за банката, предава БТА.

Според специалиста има възможност банката да бъде оздравена и стабилизирана. Това обаче не може да стане без външна подкрепа, но в съзвучие с европейските правила, допълни той. По думите на Хърсев преди всичко оздравяването на финансова институция трябва да стане с ангажирането на частни капитали и средства за ликвидна подкрепа.

Хърсев е на мнение, че още днес би могло да се пристъпи към решаване на малка част от проблема чрез търговската банка "Виктория" - по-малката банка от двете банки в икономическата група на КТБ АД. Тази банка е в добро състояние и може да отвори клоновете си и да започне да работи, коментира Хърсев, позовавайки се на мнение и на одиторите.

Банката е наскоро придобита от КТБ за минимална сума и би могло собствеността върху цялата банка "Виктория" да се прехвърли например върху Българската банка за развитие срещу възстановяване на сумата, която КТБ е платила за акциите в банка "Виктория", посочи Хърсев.

Хърсев беше категоричен, че не трябва да се прехвърлят проблемите на КТБ върху данъкоплатците и бюджета. С финансови инструменти могат да се ангажират частни средства - най-малкото на вложители в самата банка, за да се оздрави и стабилизира тя. Не е нужно от бюджета да се разходват пари за тази цел, допълни той.

Разходите могат да бъдат поети за сметка на собствения капитал на банката, на провизиите и вероятно и на част от парите от негарантираните от Фонда за гарантиране на влоговете депозитори в банката. Най-важното е банката да се оздрави и да работи, защото по този начин ще се бъдат най-малки загубите, посочи още Хърсев. Ако банката се стабилизира и оздрави, загубите от вземанията, които не са гарантирани, ще бъдат минимални. Ако бъде оставена банката да остане да фалира, загубите ще отидат към максимални размери, както прогнозират някои от изказалите се по този въпрос специалисти от Следствието и Прокуратура, каза Хърсев.

Сашо Дончев, член на консултативния съвет и Председател на УС на БСК посочи, че за работодателите и синдикати е важна съдбата на фирмите с разплащателни и депозитни сметки в банката, като над 25 000 служители са в риск да не получат заплати и от спиране на работата на предприятията. Затова настояваме за възстановяване на работата на банката, допълни Дончев. По думите му при желание на БНБ досега гарантираните депозити е могло да бъдат "оживени", като бъдат прехвърлени на други нормално функциониращи банки.

Според Валери Димитров, също член на съвета и бивш председател на Сметната палата, поставянето на КТБ под специален надзор означава, че целта на този надзор е банката да бъде оздравена. Идеята е "замразяването" да е кратко и навременно да бъдат предприети оздравителните мерки, а обикновено в страните с добри надзорни практики това се случва за дни и седмици, но не по-късно, отбеляза той.

Той посочи, че не е предложено на акционерите да осигурят капиталова и съответно ликвидна подкрепа на банката. Не се използва опцията за евентуално увеличаване на капитала с поканата на други банки, не се търсят други финансови институции. Вариант е Фондът за гарантиране на влоговете да стане мажоритарен акционер в КТБ и да се опита да я оздрави, за да може, ако е възможно, той да си спести плащането на гарантираните влогове, а те да бъдат поети от друга банка.

Възможност има и чрез поемането на част от риска от кредиторите на банката - големите облигационери.

Според членовете на съвета трябва да се използват спешни оздравителни мерки по сегашното законодателство, които да се предприемат от БНБ, като част от тях съвместно с Фонда. Меморандумът ще бъде представен на финансовия министър днес с
очакване за конкретни действия, съобщи Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ. Синдикатите заявиха, че са притеснени за бизнеса и работните места. Има готовност този гняв да се излее и то неконтролируемо, каза Кокалов. Не мечтаем за това, но не го изключваме, коментира Дончев, позицията на работодателите.

Според Кокалов "зад бездействието на БНБ се крият политически и икономически интереси" и по тази причина е "крайно време и прокуратурата да се намеси".

Експерти Няма данни които да налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност
netinfo