Арестуван е районен кмет на Варна при спецакция на ДАНС
Арестуван е районен кмет на Варна при спецакция на ДАНС / снимка: Варна утре, архив

Служители на ДАНС са влезли тази сутрин в районното кметство "Младост" във Варна. Около 8 часа те са пристигнали в сградата и са започнали обиск. Разработката се ръководи от София, а акцията е по сигнал, свързан с работата на районния кмет Христо Христов. Той е задържан за срок от 24 часа, съобщи пред Дарик неговият адвокат Бранимир Балачев. До момента от ДАНС не са представили точна информация какви са мотивите за ареста на Христов.

"Твърдят, че става дума за участие в престъпна група, но това са стандартни обвинения на ДАНС, тъй като те се занимават именно с такава дейност. Цял ден претърсваха кметството и дома му. Намериха лични вещи, документи за собственост. Не знам какво са очаквали да открият, но явно са останали разочаровани", обясни Балачев.

Адвокатът имал уговорка да се срещне с ръководителя на групата, но той не се появил.

"Ако имаше нещо сериозно, щяха да кажат. Самият Христо Христов е спокоен. Твърди, че няма от какво да се притеснява. Очаквам утре в 7:30, когато изтича мярката, да бъде освободен", посочи юристът.

Пред Дарик говорителят на варненската полиция обясни, че не може да даде информация по случая, тъй като той е в компетенциите единствено на ДАНС.

Христо Христо в е районен кмет от 2011 г. В последните няколко месеца той е постоянно под прожекторите, заради акциите на районното кметство за събаряне на къщи със самонастанили се цигани в тях и със заканите си да изрине ромското гето в Максуда.

Други новини от Варна