Нов спор между Украйна и Русия, този път заради руски конвой с хуманитарна помощ
Нов спор между Украйна и Русия, този път заради руски конвой с хуманитарна помощ / снимка: БГНЕС

Украйна направи някои отстъпки по новопоявилия се спорен въпрос за допускане на руския хуманитарен конвой от 280 камиона на своя територия в държана от бунтовниците зона близо до град Луганск, предаде ДПА. Хуманитарната помощ може да влезе през граничен контролно-пропускателен пункт близо до Луганск, ако бъде проверена от украински митничари и представители на ОССЕ, заяви говорителят на президента Петро Порошенко Святослав Цехолко, предава БТА.

Преди това Киев настояваше руската хуманитарна помощ да премине границата близо до град Харков, след като бъде прехвърлена от руските камиони на камиони от Международния комитет на Червения кръст. Харковска област е под контрола на украинските правителствени сили, докато по-краткият път през Луганск идва от руската Ростовска област, където някои гранични пунктове се държат от проруските сепаратисти.

По-рано премиерът Арсений Яценюк настояваше, че Украйна ще приеме хуманитарна помощ само от Червения кръст. Цехолко обаче съобщи, че Русия е отказала да прехвърля хуманитарната си помощ на камиони на Червения кръст на границата.

Украинците обвиняваха Путин, че се опитвал да вкара войски в Украйна под прикритието на конвоя. Москва заяви, че превозваните стоки са абсолютно необходими за цивилните граждани в Донецк и Луганск.

Руското министерство на външните работи оцени като неприемливи "недоказаните изявления на представители на австралийското ръководство, в които отговорността за трагичните събития в Украйна, включително гибелта на малайзийския пътнически самолет, безогледно се хвърля на Русия", предаде ИТАР-ТАСС.

Продължават да се правят абсурдни изявления, че хуманитарният конвой с помощ за гражданското население в Югоизточна Украйна може да бъде използван като предлог за руско "въоръжено нахлуване" на територията на съседната страна, добавя министерството.

"Като цяло се създава впечатлението, че под тежестта на собствени прекомерно раздути амбиции някои членове на сегашното правителство на Австралия окончателно са загубили адекватна представа за случващото се в Украйна и около нея", се посочва още в изявлението.

В Луганск над 200 000 цивилни са без вода и електричество от 11 дни, отбелязва ДПА.