Мечки разкъсаха кон и седем прасета в Смолянско
Мечки разкъсаха кон и седем прасета в Смолянско / снимка: sxc.hu

Мечки разкъсаха кон и седем прасета в родопските села Брезе и Забърдо. В РИОСВ - Смолян са получени два сигнала за нападение на мечки и умъртвени животни.

Първият е oт района на село Брезе, община Девин. Служителите на "Група за бързо реагиране" към екоинспекцията са установили на място труп на конче, по което има следи от мечо нападение. Животното е собственост на мъж от село Забърдо.
Групата е обиколила района на нападението. За да се осигури безопасността на пастирите и стадата, са раздадени спрейове против нападение от мечки.

Вторият сигнал е от района на село Забърдо, община Чепеларе. Служителите към екоинспекцията са установили на място труп на прасе и още шест ранени животни. Прасетата са собственост на 52-годишен мъж от селото. Нападението станало на 1.6 км от селото, където родопчанинът отглеждал 32 крави и телета и 8 прасета.

Комисия ще изготви протоколи за обезщетяване на собствениците на добитъка.

Жителите на Забърдо, които проплакаха от мечите набези, казват, че около населеното място бродят над 15 защитени мечки. Цялото население се подписа в подписка за отстрел на поне един от хищниците в района.

Ако екоминистерството не вземе мерки, местните се заканват да блокират пътя Пловдив-Смолян.

Други новини от Пловдив