СЗО одобри използването на непризнати лечения в борбата с ебола
СЗО одобри използването на непризнати лечения в борбата с ебола / снимка: БГНЕС

Експертният комитет по въпросите на медицинската етика на Световната здравна организация одобри използването на лечения, които не са преминали клинични изследвания, в борбата с вируса на хеморагичната треска Ебола, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

"Предвид обстоятелствата на епидемията и при спазването на някои условия, комитетът стигна до консенсус, че е етично непризнати лечения, чиято ефикасност и вторични ефекти още не са известни, да се предлагат като потенциални или превантивни методи", се казва в изявление на СЗО.

Комитетът определи като необходими условия при използването на тези непризнати лечения "абсолютна прозрачност на курса на лечение, информирано съгласие, свобода на избора, поверителност, уважение на болните, съхраняване на достойнството и участие на местните общности".

Експертите се позовават на "моралното задължение да се събират и споделят данните за безопасността и ефикасността на тези интервенции", които трябва да са предмет на постоянно оценяване за употребата им в бъдеще.

Източник: БТА